Els russos el tenen clar: per a ells, no hi ha millor solució que disposar d'una estació espacial pròpia. Els temps en què astronautes occidentals i cosmonautes russos compartien l'Estació Espacial Internacional no tornaran i la NASA no col·laborarà amb Roscosmos per construir un substitut de l'Estació Espacial Internacional. Els russos, com ja van fer amb la primera estació espacial digna de tal nom (la MIR) volen tenir la seva pròpia. El 2028, d'aquí a quatre anys, abandonen l'Estació Espacial Internacional, de la qual van ser socis fundadors. Aleshores, ja compten amb haver posat en òrbita els primers mòduls de la seva nova estació pròpia: l'Estació Orbital Russa. L'Índia i la Xina planegen també comptar amb estacions pròpies i a Europa i USA es donarà entrada a la iniciativa privada per construir un equipament que de relleu a l'EEI, que completa la seva vida útil el 2031.

 

L'Estació Espacial Internacional finalitzarà el seu servei el 2031

Si els plans de la NASA no canvien, el 2031 l'Estació Espacial Internacional (EEI) hi haurà compeltado la seva vida útil. La NASA, que pretén que la instal·lació no passi a engrossir la ja llarga llista d'artefactes espacials en desús que orbiten entorn del nostre planeta, farà que les 445 tones que pesa l'EEI caiguin de manera controlada sobre l'oceà Pacífic.

I els russos?

El seu pla és que la seva nova estació orbiti a uns 400 km d'altitud i estigui formada per dos segments. En el primer, amb quatre mòduls, podran instal·lar-se dos cosmonautes i en el segon, amb dos, quatre cosmonautes. Els recents fracassos del programa lunar rus (Lluna 25), no desanimen a Roscosmos que, vistes les dificultats de les altres potències espacials, no descarta que la seva futura Estació Orbital acabi sent llogada per altres potències com ja va succeir amb la MIR. Perquè això succeeixi, tanmateix, la situació geopolítica ha de canviar, perquè amb la Guerra d'Ucraïna pel mig serà difícil. De moment, a Occident només hi ha projectes com Starlab, una estació privada en la qual es planteja fins i tot que hi hagi habitacions dissenyades per la cadena hotelera Hilton que es llogaran a particulars. De la construcció s'encarregaran Voyager i Airbus, però només és un projecte. La Xina també té el seu propi projecte: es diu Tlangong. L'Índia, de la mateixa manera, té prevista la seva per a 2035. Es dirà Bharatiya Antariksha Station.