A Catalunya funcionen actualmente dues dessalitnizadores (la del Llobregat, a El Prat i la del Tordera, a Blanes) i han permès generar des del 2022, informa la Generalitat, prop de 190 hm3. D'aquests, 146 hm3 s'han produït a la dessalinitzadora del Llobregat i 43 a la de la Tordera. Aquests 190 hm3 equivalen a la capacitat sumada dels embassaments de la Baells i la Llosa del Cavall. La instal·lació de El Prat de Llobregat és la planta més gran del seu tipus de tota Europa i disposa d’una capacitat anual de tractament 60 hm3. Mentre, la del Tordera, de menors dimensions por tractar només 20.

HCPrat2
HCPrat2

Objectius

Des de la Generalitat, la voluntat pel que fa a l’aigua és impulsar un nou model de gestió que possibiliti no dependre de la pluviometria. L’objectiu és que, a finals del 2027, el 70% del consum total d’aigua provingui de recursos propis, més enllà de les pluges. Actualment, només l’autonomia és només del 33%.

Mesures

Per impulsar aquest canvi de model, el Govern defensa la prevenció de l’ús de l’aigua, la seva circularitat, la innovació tecnològica, la resiliència de les xarxes, la dotació de les infraestructures necessàries, la gestió dels boscos o l’aprofitament dels aqüífers subterranis com a sistemes d’emmagatzematge complementaris. En conjunt, es preveuen uns 2.000 MEUR d’inversió fins el 2040, el doble del previst fins ara. Pel que fa concretament a la dessalinització, una de les línies d’actuació és l’acceleració de tots els tràmits de les grans infraestructures previstes. La dessalinitzadora del Llobregat té una capacitat per tractar 60 hm3/any, mentre que la segona dessalinitzadora catalana, la de la Tordera (terme municipal de Blanes), pot tractar 20 hm3 i destina part de la seva producció al seu àmbit més immediat (Alt Maresme i sud de la Selva) i també al sistema Ter Llobregat. Per tant, la dessalinització a Catalunya té actualment una capacitat de producció de 80 hm3.