El sector ferroviari és tradicionalment un àmbit de treball força masculinitzat, però aquesta tendència pot canviar en breu: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que acaba d’iniciar aquest curs 2024-2025 la novena promoció d’alumnat de formació professional dual, registra per primera vegada en aquest programa de formació una presència majoritària de dones.
12 de 17
En concret, dotze dels disset alumnes que enguany faran l’FP dual a FGC són dones. Vuit d’elles, a més, són alumnes de cicles de l’àmbit industrial i tecnològic que, a Ferrocarrils, faran majoritàriament tasques de manteniment ferroviari. La formació professional dual permet a l’alumnat rebre formació al centre docent i a l’empresa amb ajut econòmic, cosa que li permet l’aprenentatge de la professió en un context real de treball. Ferrocarrils participa d’aquesta modalitat des del 2016, quan va signar un conveni amb el Departament d’Educació i Formació Professional. Durant els darrers anys, a més, Ferrocarrils ha dut a terme xerrades als instituts per despertar l’interès de les dones en els estudis dels àmbits industrials i tecnològics.
Mecatrònica i Mecànica
De les dotze dones que enguany faran l’FP Dual a Ferrocarrils, vuit estudien cicles formatius de l’àmbit industrial i tecnològic. En concret, són els cicles de grau superior de Mecatrònica Industrial (provinents dels Instituts Escola del Treball de Barcelona i Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat), d’Automatització i Robòtica Industrial (de l’Institut Anna Gironella Mundet de Barcelona) i de Sistemes de Telecomunicacions i Informàtics (de l’Institut FP de Sant Cugat del Vallès). Les altres quatre dones són alumnes del cicle de grau superior d’Administració i Finances (dels Instituts Escola del Treball de Barcelona; Severo Ochoa d'Esplugues de Llobregat, i Esteve Terradas de Cornellà). Pel que fa als cinc homes que enguany rebran formació dual a Ferrocarrils són estudiants dels cicles de grau superior de Mecatrònica Industrial (provinents de l’Institut Escola del Treball de Barcelona i, per primera vegada, de l’Institut Lacetània de Manresa), Programació de la producció en fabricació mecànica (de l’Institut Escola del Treball), de Sistemes de Telecomunicacions i Informàtics (de l’Institut FP de Sant Cugat) i, per primera vegada, del cicle d’Automoció (provinent de l’Institut J. V. Foix de Rubí).