S'ubiquen a Sant Salvador de Guardiola, un poble de 3.200 habitants de la comarca del Bages, es diuen Formatges Muntanyola; acaben d'emportar-se en l'edició 2022 dels Wolrd Cheese Awards una medalla d'or per al seu formatge Garrotxa, un semicurat de llet de cabra i una altra de bronze per al Lúpulus, el seu eco curat de llet de vaca rentat a la cervesa i, el més interessant de tot, han aconseguit aquests dos guardons amb una plantilla en la qual tenen cabuda persones amb diferents graus de discapacitat. A més, no és la primera vegada que aconsegueixen un premi en aquest prestigiós certamen, ja que el seu formatge blau de llet de cabra va ser premiat en anteriors edicions.
De quins formatges parlem?
El Garrotxa és un formatge de llet de cabra amb maduració tranquil·la que desprèn una aroma inconfusible de llet fresca i destaca per la seva textura cremosa i agradable sabor. El Lúpulus, alhora, s'elabora amb llet de vaca ecològica, madura durant gairebé mig any i de diferència de la resta de formatges de la seva classe per la seva característica crosta, que es neteja amb cervesa. Els premis, expliquen els responsables de la formatgeria, "reconeixen l'esforç i la dedicació" de tots els que han permès convertir en realitat un projecte que es va posar en marxa fa una dècada i que permet elaborar, de la mà de professionals amb diferents tipus de discapacitat mental, fins a 13 diferents tipus de formatges artesans mitjançant la tecnologia més avançada i respectuosa amb la tradició i en medi ambient.
Què són els World Cheese Awards?
El que es considera més important concurs de formatges del món s'han celebrat aquest any a Gal·les i han reunit 250 tastadors professionals que han avaluat 4.000 diferents formatges de tot el món|tothom. Entre ells, això singulars formatges elaborats en la Finca Urpina de Sant Salvador de Guardiola han sorprès a propis i estranys. Jo ja tinc ganes de provar-los.