Són gallecs, són líders en aquesta tecnologia disruptiva que encarnen aquests singulars artefactes aeris no tripulats que coneixem com|com a drons i ara, també, dissenyen models d'aquests dispositius aptes per a exèrcits i forces policials: ens referim a Aerocámaras i Arteixo Telecom, dues empreses de la més occidental de les regions espanyoles que demostren que també són hàbils quan es tracta de solucions aptes per a usos militars o d'ordre públic.
Dron dissuasiu
El primer dels dos és un dron dissuasiu denominat Aerohyb Hexacopter equipat amb una llum capaç de neutralitzar durant dos minuts a qualsevol massa de persones sense que els qui la integren pateixin danys. Episodis com l'atziaga Marxa Verda, que es va precipitar l'abandonament del Sàhara per part d'Espanya no haurien estat possibles amb una arma d'aquest tipus i, molt probablement, els recents assalts i tragèdies viscuts a la frontera de Melilla, tampoc. L'aparell pot volar durant un màxim de tres hores i recórrer llargues distàncies.
Dron de defensa
El dron dissuasiu es complementa amb un altre de defensa anomenat D-Gun que pot carregar granades de fins a 60 mil·límetres capaços d'immobilitzar vehicles hostils o grups de soldats enemics. Inclou càmera tèrmica HD que localitza dispositius, dispara en vertical i pot recórrer fins a deu quilòmetres.