Sovint es parla de Belchite com el símbol més clara de la destrucció que va generar la Guerra Civil, però a casa nostra existeix una altra vila màrtir que també va veure destruït el seu nucli urbà original com a resultat d’aquella guerra. Parlem, és clar, de Corbera d’Ebre, a la comarca de la Terra Alta. Ara, allà mateix, la Generalitat està efectuant rastrejos amb drons a un àrea que va patir un incendi forestal per tal de localitzar restes òssies de combatents no identificats.

A un àrea cremada

La recerca es realitza en haver-se constatat que els incendis del 2022 han fet aflorar múltiples restes humanes de la Guerra Civil. Els avisos de troballes per part de veïns i visitants han estat nombrosos i el volum de restes localitzades, molt notable. Així, i en conseqüència, des de la Direcció General de Memòria Democràtica es considera com a “molt possible” l’existència de foses comunes fins ara no identificades.

DJI 0752 (1)

 

400 hectàrees

Amb la finalitat de recuperar el màxim nombre possible de restes, s’està duent a terme una prova de concepte d’innovació, que consisteix en l’escaneig aeri de les 400 hectàrees afectades pel foc amb un dron amb tres càmeres incorporades de gran precisió per capturar l’espai en alta definició. Les imatges obtingudes s’estan analitzant amb tecnologia d’IA, basada en xarxes neuronals de convolució, algunes d’aquestes ja preparades per detectar imatges aèries. Està previst que al setembre es faci un treball de prospecció en extensió, amb el suport de les imatges capturades pel dron, que permeti recollir totes les restes, tant de les informades com de les que hi pugui haver sobrevingudes. La prospecció comptarà amb un equip interdisciplinari d’arqueòlegs, antropòlegs i historiadors. A més, es preveu localitzar també altres indrets susceptibles de ser excavats més endavant, com trinxeres o altres espais on els soldats del front de l’Ebre hi van viure i combatre. Tot i que la zona està plena de barrancs i és de difícil accés, actualment hi ha documentades diverses línies de trinxera.