Els centres de dades (propis o de proveïdors externs) són infraestructures clau per a qualsevol empresa i, a més, són intensius en consum d'energia. Millorar-los perquè la despesa de kWh que generen disminueixi és objectiu recurrent per a moltes grans firmes i, ara, el BBVA sembla haver trobat un mecanisme per aconseguir-ho.
Per què són tan importants?
Per a un banc, els centres de procés de dades són imprescindibles per a la bona execució de qualsevol operació que un client realitza i en què intervé una eina tecnològica que pot ser des d'un mòbil amb l'aplicació de banca electrònica instal·lada, a un caixer automàtic o un ordinador. Per això, són infraestructures estratègiques que emmagatzemen informació necessària perquè el banc pugui funcionar durant les 24 hores i els 365 dies de l'any. Per això, compten fins i tot amb dos sistemes de proveïment d'energia: un de principal i un altre de suport per si es produeix algun tall de subministrament. El segon sistema proporciona continuïtat sense pas per zero i brinda autonomia elèctrica i de refrigeració en qualsevol situació, incloses emergències.
Com estalviar?
El consum que generen aquestes instal·lacions és destacat i, per reduir-lo sense que hi hagi riscos, el BBVA ha decidit instal·lar un sistema que controla la temperatura de l'aire als passadissos que separen els servidors i permeten accedir a ells. Així, es crearan passadissos freds que s'aïllaran de la resta per reduir fins i tot en 1.500 tones anuals les emissions de CO2 que generen els centres de dades del banc. El sistema contempla la separació de l'aire calent i l'aire fred mitjançant sistemes de control de fluix. D'aquesta manera, els ordinadors rebran aire fred per poder funcionar en condicions òptimes i, per la seva part posterior, el desallotjaran. L'espai s'articularà de manera que un passadís fred s'alterni amb un altre de calent. A més, els freds es tancaran per evitar la recirculació de l'aire i mantenir la temperatura interior a nivells constants amb menys despesa.