El biogàs comença a enlairar-se, com a mínim, a Catalunya: la planta més gran del Principat se situarà a La Sentiu de Sió, un municipi de la comarca de la Noguera (situat entre Balaguer i Agramunt) i amb 400 veïns. De moment, el projecte ha estat aprovat ja per la Comissió d'Urbanisme de la província de Lleida.

Le biogaz nouvel outil vers l autonomie 1 format 610x450
 

Capital danès

La planta la promou Copenhaguen Infraestructure Partners (CIP), una empresa danesa que planeja aixecar una altra planta similar a Linyola, també a la província de Lleida. La inversió s'acostarà als 90 milions d'euros i els promotors tenen previst produir gas a partir de residus de la indústria agroalimentària com|com a purins, fems, rebutjos d'escorxadors i llots de depuradora. A partir de la descomposició de totes aquestes matèries s'obtindrà metà que es depurarà i permetrà aconseguir gas susceptible d'injectar-se a les xarxes de distribució d'aquest recurs. La planta de La Sentiu podria arribar a produir 227 Gwh/h a l'any.

Fins a quaranta llocs de treball

Els promotors contemplen|preveuen que el desenvolupament previst podria generar fins a quaranta llocs de treball directes. Des de l'ajuntament de La Sentiu, el projecte es valora de manera positiva. A Lleida, a més dels de Linyola i La Sentiu, hi ha previstos altres projectes similars a Alcarràs, Térmens i Juneda. A la província funcionen ja plantes de biogàs a Vallfogona i Vila-Sana. Espanya és un de ls països en els quals el potencial d'aprofitament del biogàs és més gran i menys s'aprofita.