El biogàs comença a enlairar-se, com a mínim, a Catalunya: la planta més gran del Principat se situarà a La Sentiu de Sió, un municipi de la comarca de la Noguera (situat entre Balaguer i Agramunt) i amb 400 veïns. De moment, el projecte ha estat aprovat ja per la Comissió d'Urbanisme de la província de Lleida.

 

Capital danès

La planta la promou Copenhaguen Infraestructure Partners (CIP), una empresa danesa que planeja aixecar una altra planta similar a Linyola, també a la província de Lleida. La inversió s'acostarà als 90 milions d'euros i els promotors tenen previst produir gas a partir de residus de la indústria agroalimentària com|com a purins, fems, rebutjos d'escorxadors i llots de depuradora. A partir de la descomposició de totes aquestes matèries s'obtindrà metà que es depurarà i permetrà aconseguir gas susceptible d'injectar-se a les xarxes de distribució d'aquest recurs. La planta de La Sentiu podria arribar a produir 227 Gwh/h a l'any.

Fins a quaranta llocs de treball

Els promotors contemplen|preveuen que el desenvolupament previst podria generar fins a quaranta llocs de treball directes. Des de l'ajuntament de La Sentiu, el projecte es valora de manera positiva. A Lleida, a més dels de Linyola i La Sentiu, hi ha previstos altres projectes similars a Alcarràs, Térmens i Juneda. A la província funcionen ja plantes de biogàs a Vallfogona i Vila-Sana. Espanya és un de ls països en els quals el potencial d'aprofitament del biogàs és més gran i menys s'aprofita.