Se suposa que anaven a vendre unes 5.000 unitats; però segons afirmen els seus promotors, porten venudes ja 30.000 i s'han quedat sense estoc. És el que assenyalen des d'Hello Plant Foods, l'empresa que promou el succedani de la menja que s'elabora amb fetge d'ànec o oca hipertrofiat. Estem davant d'una realitat o és només una estratègia de markéting? Sigui com fos Hello Fuah!! és una ostentació de tecnologia alimentària davant dal qual cal admirar-se.
De què parlem exactament?
El producte en qüestió és una pasta d'anacards, oli de coco, farina de llenties grogues, fècula de patata, cúrcuma, oli de gira-sol i extracte de remolatxa que s'inclou també aigua, aromes diverses, armanyac, sacarosa i espècies. En el referit a la seva textura és, expliquen els seus elaboradors, "sedosa, untuosa i ferma" i, segons indiquen, fa olor semblant al foie original i té fins a color i aspecte similar. És, en definitiva, és un succedani hiperrealista comestible que, sembla, està fins i tot bo. Els consumidors no experts; explica Javier Fernández, el fundador de l'empresa que l'elabora; ho tindrem molt difícil per adonar-nos que no és el que sembla. Hello Plant Foods, l'empresa que l'elabora, sap el que fa, perquè ofereixen també succedanis d'hamburgesas i cansalada.
Quant val?
El pot (perquè imiten al foie real fins i tot en l'envasament) de 150 grams costa menys de 8 euros i ofereixen també peces més grans, en concret de mig quilo. Des del 17 de desembre, està a la venda en uns 200 comerços a tot Espanya entre els quals es compten 63 hipermercats d'Alcampo i un centenar de botigues veganes. Segons els seus promotors, una de les seves principals avantatges és que "evita la mala consciència que genera menjar l'original" perquè no s'han de matar ni oques ni ànecs. Pel que sembla, distingir-lo és difícil però, el cert, és que el que de veritat em sembla difícil és vendre una pasta de llegums, fruita seca, patata i aromes diverses a un preu que, pràcticament, iguala el d'un producte tan delicat i especial com el foie que, a més, dona menjar a comarques senceres a Espanya, França, Bèlgica o Hongria. Sigui com fos, Hello Fuah! Sembla que ha arribat per quedar-se. És de veritat una bona idea?