TasteAtlas és un singular web que s'ha convertit en guia global del menjar tradicional i popular per a mig Europa perquè, a més de preparar rànquings de tradicions culinàries nacionals per complet (la cuina espanyola ha quedat tercera el 2022) editen també llistats sobre productes específics com, per exemple, els embotits. En el que correspon a 2022 figura molt ben posicionat un producte català pels quatre costats: el fuet. Segons TasteAtlas, és el cinquè millor embotit del món. Potser, de cara al rànquing de l'any vinent, algú els hauria de convidar a Vic.
Qui ens guanya?
Doncs segons TasteAtlas, ens guanyen els Estats Units, Itàlia i Portugal. El millor embotit és dels primers però, pel seu nom i origen, bé podria ser italià, perquè no és cap altre que el Pepperoni, aquesta salsitxa seca curada semblant al salami picant italià amb un sabor una mica més suau i un diàmetre menor que han desenvolupat els italoamericans per a, entre altres coses, donar-li un aire més mediterrani les seves pizzes. En segon posat queda la Mortadel·la de Bolonya, aquesta sí que italiana per complet i en tercer, els chouriços portuguesos, que porten menys pebre vermell i més all que els nostres. El primer xoriço espanyol del rànquing és, per cert, el de La Rioja, i no apareix fins al lloc 18. El quart posat l'ocupa, precisament, un altre xoriço, aquest italià: la Ventricina dels Abruzzos, que s'elabora amb papada de porc, pebre negre i alguna cosa de pernil i esquena de porc.
I el Fuet?
El Fuet queda en cinquè lloc i rep un 4,2 sobre cinc. El nostre embotit de carn de porc curada en sec que s'elabora amb sal, una mica de pebre i vi blanc en alguns casos es cola entre els cinc fantàstics de les xarcuteria mundial. I, amb això, reafirma Catalunya com el que és: una potència càrnia mundial que se situa entre els deu primers productors de porcí del món. Només en aquest subsector carni, treballen a Catalunya més de 12.000 persones. I, sí, a Catalunya, el porcí també és tecnologia perquè, gràcies a unes explotacions modernes i extraordinàriament tecnificades, el Principat produeix el 20% de la carn de porc de tot Espanya i el Fuet és el cinquè millor embotit del món segons alguns.