El glifosat, substància discutida on n'hi hagi, que té ja reemplaçament en forma d'herbicides biodegradables pot continuar utilitzant-se durant dotze mesos més al territori de la UE. Així ho ha decidit la Comissió Europea aquest 5 de desembre. D'aquesta manera, el controvertit producte es podrà continuar utilitzant fins al 15 de desembre de 2023.

 113090021
 

Per què l'ajornament?

És conseqüència del retard de l'informe d'avaluació de risc que havien d'haver lliurat ja l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria i l'Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques. Ambdues entitats han anunciat ja que no el tindran llest abans de juliol de 2023. El glifosat és un herbicida d'ampli espectre que elimina males herbes i arbustos indesitjats i es pot aplicar sobre fulles, injectar-se en troncs i tiges o polvoritzar-se sobre soques. Greenpeace i l'Organització Mundial de la Salut el qualifiquen com "probablement cancerigen per als éssers humans" i, per això, donaven per fet que es prohibiria aquest mes. De fet, havien activat fins i tot una campanya en xarxes per impedir aquest ajornament. El glifosat més conegut l'elabora la multinacional Monsanto, es denomina Roundup i data de 1970.

Glifosat 1024x685
 

Fins quan?

L'autorització actual per continuar comercialitzant la substància expirava aquest 15 de desembre i la pròrroga, per a tranquil·litat dels ecologistes, no és un vistiplau per a la seva comercialització permanent: és només una pròrroga que empara l'acabament de les avaluacions que permetran prendre una decisió definitiva sobre tan controvertit producte. Des de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (AESA) es lamenta el retard i s'argumenta que no han pogut completar l'estudi a temps perquè la quantitat d'informació a analitzar era "ingent".