Només un 1,1%: això és el que han crescut el 2022 els ingressos de les empreses que comercialitzen semiconductors. Els 595.000 milions de dòlars que van obtenir gràcies a les vendes el 2021 es van convertir el 2022 en 601.700, segons informa la consultora especialitzada en tecnologia Gartner.

 

L'escassetat va ser la tònica

Durant l'any 2022, l'escassetat va ser la tònica general del mercat mundial de semiconductors. Els terminis de lliurament es van allargar, els preus van pujar i la producció de dispositius electrònics destinats al consumidor final es va reduir. Els fabricants d'equips van decidir llavors emmagatzemar xips, i la conjuntura general va tenir efectes nefastos en mercats com el de l'automòbil, intensiu en l'ús d'aquests dispositius, i en què els preus de venda han pujat notablement i els terminis de lliurament s'han allargat.

La demanda es va frenar

L'escassetat d'aquests dispositius va tenir, durant la segona meitat de l'any, una conseqüència que cap dels fabricants no preveia i que explica l'estancament d'ingressos: la inflació, la pujada dels tipus d'interès, l'increment del preu de l'energia i els bloquejos a la Xina conseqüència de la covid-19 es van traduir en una desacceleració general del consum, i la demanda de béns com els smartphones o els PCs es va reduir, i, amb això, la demanda de semiconductors. Les empreses que els produeixen han ingressat gairebé el mateix que el 2021 malgrat vendre els pocs que produïen més cars. Per què? Doncs perquè tots, ara, fem durar molt més els nostres dispositius. Reduir la demanda a vegades té efectes indesitjats, perquè els consumidors, poden adonar-se, com ha succeït, que no necessiten allò que abans trobaven amb facilitat i ara es ven amb comptagotes. Els ingressos de Samsung, per exemple, van baixar un 10,22% el 2022,i a Intel van veure com el creixement dels seus ingressos disminuïa gairebé un 20%. La dictadura del "tot nou" ja sembla que s'acaba.