L'escassetat d'aigua, segons tot indica, ha arribat per quedar-se i, per això, tota iniciativa encaminada a optimitzar les tecnologies de reg és benvinguda. Una de les últimes, creada des de la firma Agrodit, és responsabilitat de dos estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya.
Què és?
Agrodit és una solució tecnològica que permet controlar cultius i activar sistemes de reg hipereficients per estalviar costos i recursos. Els seus responsables són María Fernández i Fernando Carrasco i ha estat testada ja en dos entorns reals: un camp obert en el qual es conreen xirivies i un hivernacle destinat a la producció de tomàquets cherry.
Com ho fan?
El fonament del sistema d'Agrodit són una sèrie sensors d'humitat i temperatura que s'instal·len en el cultiu i es connecten a una aplicació que combina les dades vadosados amb les prediccions meteorològiques de la zona per a, així, poder programar el reg en tot moment. Els sensors, per exemple, mesuren la humitat del terra en temps real i eviten el reg excessiu. Alhora, ajuden a identificar necessitats concretes d'aigua per actuar de forma gairebé quirúrgica i no gastar més aigua de la necessària, la qual cosa redueix també el desgast del terra. María i Francisco, encara que murcians ambdós, resideixen a Suècia i, des d'allà han activat ja la seva empresa a través del programa d'emprenedoria SpinUOC. Tenen ja quinze clients i s'hi compten els propietaris de les dues explotacions (la de xirivia i la de tomàquets cherry) en les quals van desenvolupar els seus primers projectes. Amb el seu sistema, expliquen, es redueix en un 25% el nombre d'hores de feina i, almenys en el cas dels tomàquets cherry, es va arribar a obtenir una qualitat major que va permetre vendre la collita a preus un 20% superiors.