La tecnologia avança moltíssim a cada estona però hi ha qüestions en les quals encara no és capaç de donar-nos solucions molt necessàries a problemes molestos del dia a dia. Un d'ells és el que desgraciadament tan sovint ens succeeix quan estem veient un vídeo reproduït per streaming amb una connexió sense fil a internet sense prou potència.
Ja sigui un videoclip en YouTube, una sèrie a Netflix, una pel·lícula en HBO o un partit de futbol en alguna de les plataformes televisives, freqüentment l'emissió se'ns queda penjada, amb aquest cercle de transmissió donant voltes en bucle i sense poder avançar. Per no parlar també de la quantitat d'ocasions en què la connexió ens obliga a veure per moments algunes escenes tan pixelades que no es distingeix el que passa a la pantalla.
Doncs ara, sembla que tots aquests molestos inconvenients podrien solucionar-se gràcies a una eina que han creat un equip de científics de la prestigiosa universitat MIT dels EUA. L'enginy que han aconseguit tirar endavant és un sistema per ajudar diverses persones a compartir una connexió wifi limitada. Al sistema l'han anomenat Minerva i analitza els vídeos abans que siguin reproduïts per revisar com es veuran afectats en ser reproduïts amb una qualitat inferior.
Tal com informa el web Engadget, els protocols tradicionals per compartir wi-fi el que fan és dividir l'amplada de banda disponible entre els usuaris que estan utilitzant-lo de manera equitativa. Així, si una persona està veient una pel·lícula a casa i una altra, un partit de la NBA, el sistema de tota la vida li assignarà a cada un la meitat de l'amplada de banda disponible en aquell moment, amb independència que una de les dues transmissions requereixi més dades per al seu bon funcionament.
El sistema Minerva
Minerva és capaç de comprovar els dos vídeos abans que es reprodueixin als dispositius d'aquests dos usuaris i dictaminar quin necessitaria més ample de banda, perquè així els dos es puguin reproduir en bones condicions. Una vegada coneix les necessitats, el que fa és assignar automàticament a cada reproducció de vídeo el que necessita i es manté alerta en cas que les condicions canvïn i calgui fer ajustaments.
Després de les primeres proves en situacions reals, els creadors de Minerva han demostrat que el nou sistema és capaç de reduir gairebé a la meitat la memòria d'emmagatzemament temporal de la informació a l'hora de transmetre els vídeos i que en un de cada tres casos, la millora en la qualitat de la imatge dels vídeos va ser tan espectacular com el pas d'una qualitat HD a una altra Full HD.
Finalment, es pot destacar que Minerva serveix tant per a les llars com per a plataformes com Netflix, que emeten contingut en streaming, per la qual cosa el descobriment es presenta com un autèntic avenç referent a l'experiència d'usuari del vídeo en streaming. I per si fos poc, per implantar-lo no fa falta que els que l'utilitzin quan estigui disponible hagin de canviar res en cap dels seus dispositius.