Quin sistema de producció energètica presenta el menor potencial de contribució a l'escalfament global? Doncs segons el Departament d'Energia d'USA, els sistemes hidroelèctrics d'acumulació per bombatge hidràulic.

 

A Espanya, testimonials

A Espanya, país que fia (de moment) a l'eòlica i la solar el seu futur energètic, el pes d'aquests sistemes de producció és poc més que testimonial, però les principals elèctriques comencen a veure'ls ja amb altres ulls. En paral·lel, la revista Environmental Science and Technology és contundent: l'energia hidroelèctrica de cicle tancat amb acumulació per bombatge és la que menys gasos amb efecte d'hivernacle emet. La comparen, a més, amb unes altres quatre tecnologies d'emmagatzemament: l'aire comprimit, les bateries d'ions de lítio, les de plom-àcid i les de flux redox de vanadi. Segons Daniel Inman, coordinador del Centre d'Anàlisi estratègica de l'Energia, els sistemes de bombatge emeten una quarta part de gasos amb efecte d'hivernacle que l'aire comprimit i també era menor als altres tres sistemes. Tot això s'explica a l'article Life Cycle Assessment of Closed-Loop Pumped Storage Hydropower in the United States

Per què fan falta sistemes d'emmagatzematge?

Les plantes eòliques i solars no generen electricitat de forma contínua (una cosa que sí que fan les tèrmiques i les nuclears) i, per això, poden arribar a produir excessos de generació elèctrica que no puguin utilitzar-se. Els sistemes d'emmagatzematge permeten que aquesta energia no es perdi i, d'entre els existents, els bombatges són els que més garanties ambientals ofereixen.