T'agrada anar de viatge? Segur que sí i, per això, intentaran enganyar-te. De cada deu correus que et plantegen ofertes i premis perquè gaudeixis d'una escapada de somni, sis són fraudulents. I no ho diem nosaltres, ho explica Bitdefender, la companyia romanesa que porta des de 2001 dissenyant antivirus com els que tens instal·lats al teu ordinador.

Uns viatgers passegen per la terminal
 

Quin tipus de correus són els que pretenen enganyar-te?

No són massa elaborats: gairebé tots plantegen recompenses, premis i avantatges difícils de creure que, sovint, criden l'atenció precisament per això. Com en gairebé tots els casos de phishing, s'aprofita la imatge corporativa d'una empresa sòlida i de prestigi per tractar que l'incaut cliqui en un enllaç que instal·la algun tipus de programa maliciós al seu PC. Els més rudimentaris, dirigeixen a l'usuari a portals web similars als de la companyia suplantada i plantegen introduir allà dades personals com, per exemple, números de compte. El mecanisme és el mateix que els ciberdelinqüents utilitzen quan l'esquer, en lloc d'empreses, són administracions.

Què fer?

Doncs allò de sempre: aplicar el sentit comú perquè, si alguna cosa és massa bona per ser veritat, gairebé sempre és mentida. De la mateixa manera que ningú anomenarà al teu porta a les dues de la matinada per regalar-te alguna cosa, ningú no enviarà al teu compte de correu gens fabulós des d'una ignota direcció i amb un text redactat de forma estranya i fins amb alguna falta d'ortografia. Ara, això sí: des que ChatGPT es pot utilitzar, és fins a possible que els textos que acompanyen a les fabuloses ofertes que omplen cada dia la teva carpeta de spam et semblin més coherents, perquè els dolents, per descomptat, també recorren a les noves eines.