Sobre les nuclears espanyoles pesa una sentència de mort (de tancament, més aviat) que estableix que no en pot quedar cap en funcionament el 2035. Les clausures de les que actualment funcionen començaran el 2027, però la Societat Nuclear Espanyola, que reuneix els professionals, investigadors i institucions del sector vol que el Govern es replantegi el que ells consideren un disbarat. Per això, l'entitat acaba de redactar un manifest. El sector nuclear dona feina avui a Espanya a unes 20.000 persones.

Central Nuclear Almaraz
 

Contra tots

La Societat Nuclear Espanyola recorda que el pla de tancament que el Govern manté en vigor s'ha convertit, d'acord amb les últimes decisions dels nostres països veïns, gairebé en una excentricitat. Fins a onze països europeus amb França al capdavant plantegen nous desenvolupaments nuclears mentre la Comissió Europea considera l'energia nuclear com un sistema sostenible i verd de producció, ja que no genera emissions de CO2 i, al costat del gas, és una eina (segons el parer de la UE) clau per a la transició a un sistema sense combustibles fòssils. Espanya, per boca de la ministra Teresa Ribera, es va oposar i encara s'oposa a aquesta catalogació. Els Estats Units, alhora, plantegen convertir tèrmiques en nuclears però, aquí, s'enderroquen.

Primer, Almaraz

Els primers tancaments previstos seran els d'Almaraz I i II, que tanquen si ningú no el remeia el 2027 i el 2028. Després, el 2030 es començaran a desmantellar Ascó I i Cofronts i, el 2032, Ascó II. Finalment, el 2035, tancaran Vandellós II i Trill. Tot això es produirà sense que Espanya tingui un magatzem únic de residus i amb l'obligatorietat de custodiar aquests als magatzems de cada planta.

Un pla superat per la circumstàncies

Avui, l'energia nuclear suposa un 6% de la potència total instal·lada, però els 7,1 GW dels que es disposen produeixen un 20% de l'energia consumida i garanteixen, a diferència dels sistemes solar, eòlic i hidràulic, continuïtat en el subministrament gairebé plena descomptant les obligades parades tècniques.

Eliminar les nuclears convertiria les centrals de cicle combinat en l'única font capaç de garantir la continuïtat en el subministrament hagut compte que la mateixa Teresa Ribera (amb el beneplàcit i l'aplaudiment de Pedro Sánchez) ha desmantellat amb rapidesa inusitada les tèrmiques. Excepte As Pontes, La Pereda, Los Barrios, Arbreda de Ribera i Aboño totes estan tancades i s'han demolit amb celeritat perquè ningú no pensi en la possibilitat de reactivar-les. Passarà el mateix amb les nuclears? Els professionals d'aquest sector adverteixen que, si les nuclears es tanquen, els objectius de desenvolupament sostenible fixats no es podran assolir el 2040, ja que el desplegament de les renovables no s'és realitzant en paral·lel a la construcció d'infraestructures d'emmagatzemament energètic. Sense les nuclears, el que aquestes aporten s'haurà de compensar amb un ús més gran|important de les centrals de gas. I el gas, ja sabem qui el té.