S'han unit: les cooperatives vitivinícoles franceses, italianes i espanyoles exigeixen al Parlament Europeu que modifiqui el Reglament d'Ús Sostenible de Fitosanitaris ja que, amb el seu actual redactat, consideren que tindrà un impacte negatiu "a llarg termini" en la capacitat de producció agrícola del continent. El 2021; Itàlia, amb 5.020 milions de litres; França, amb 3.760, i Espanya, amb 3.530, van ser els tres primers productors de vi del món.

 
 
 

Proposta allunyada de la realitat

Les cooperatives d'aquests tres països consideren que el redacto, en els seus actuals termes, "està allunyada de la realitat del món agrícola i vitivinícola" i és "inadequada" per assolir els objectius plantejats, que passen per fer més sostenible el sector. Fan falta, expliquen, "alternatives clares" als fitosanitaris que avui s'utilitzen i "un calendari adequat". Ells mateixos, els agricultors, són, expliquen, "els primers interessats en utilitzar menys fitosanitaris" per reduir costos. Des de la UE es planteja que, el 2030, s'ha d'utilitzar un 50% menys de fitosanitaris que en l'actualitat.

Inversió pública

El canvi, conclouen, només serà possible si hi ha un "acompanyament" als agricultors que impliqui "més inversió i investigació" pública. Altrament, es produirà "una disminució de la producció comunitària" i un "augment" de les importacions procedents de països tercers amb normatives ambientals menys exigents.