Tenen la seva seu a València, han participat en l'última edició de la fira Fruit Attraction (el certamen internacional més important del sector fructícola i acaben de desenvolupar una solució que permet reduir les pèrdues de peces entre les fruites emmagatzemades i el volum de residus de plaguicides que aquestes acumulen. Ho aconsegueixen mitjançant tractaments postcollita consistents a aplicar a la fruita aigua electrolitzada que s'han emprovat en una cooperativa valenciana que treballa amb més de 8.000 tones de pomes i peres cada any. Es diuen Aquactiva Solutions.

pomes|illes

En què consisteix?

L'objectiu del projecte, desenvolupat en col·laboració amb la Universitat de Cracòvia, s'ha centrat a provar l'aplicació de l'aigua electrolitzada, basada en àcid hipoclorós produït in-situ, per reduir les pèrdues durant l'emmagatzemament i millorar la vida útil i la qualitat microbiològica durant el rentat de les fruites i verdures collides, el que permet reduir el residu de pesticides provinents de l'agricultura i converteix el producte acabat en un aliment molt més beneficiós per a la salut. La fruita es rentava primer en tremuja amb l'aigua electrolitzada i, després, es nebulitzava mentre es conserva en càmera.

Menys pèrdues

En el procés, s'han comparat dades de producció real de diferents varietats: Llop, Rubin i Champion. En el cas de la varietat Lobo de la temporada 2021/22 s'han reduït un 56% les pèrdues en relació amb la temporada anterior en què no es van tractar les pomes amb la tecnologia Aquactiva. En les varietats Rubin i Champion, aquesta reducció de pèrdues ha estat respectivament del 53% i 34%. Com a part del projecte, la Universitat d'Agricultura de Cracòvia també ha realitzat les seves proves per comprovar la possibilitat de reduir els residus de pesticides de les superfícies de la fruita i ha comprovat que, després d'aplicar el tractament, la presència de residus de plaguicides és un 25% menor.