Què compta més a l'hora de trobar una feina? Saber fer alguna cosa o disposar d'una certificació que l'acredita? En informàtica, un dels sectors més dinàmics quant a generació d'ocupació el paradigma està canviant. Encara que les certificacions importen i, sense elles, tot es complica; les habilitats –encara que no estiguin certificades- són decisives. Fa falta, això sí, que el potencial fet servir sàpiga demostrar-les.
Per què és així?
Segons un recent estudi elaborat per l'empresa d'invesigación Foote Partners,las primeres de pagament en efectiu per habilitats i certificacions de TU en els últims tres anys han variat. Així, gairebé un terç de les 682 competències informàtiques no certificades i de les 614 certificacions informàtiques de les quals fan un seguiment a Foote Partners van canviar de valor. En el cas de les certificacions, aquests canvis, en la majoria dels casos, van ser a la baixa.
Noves tecnologies que irrompen
La irrupció de noves tecnologies com l'IA que, malgrat l'interès que han generat, encara no disposen de massa certificacions específiques que acreditin el seu coneixement, té la culpa. Així, el valor d'habilitats relacionades amb l'IA és alt i, també el de les competències en IA generativa. Hi ha alguna certificació en aquest àmbit? IBM, fa dos anys, crec una i l'interès de les empreses per contractar empleats que disposin de la mateixa ha crescut. De fet, aquest any es paga un 10% més als qui disposen d'ella. Tot i això, trimestre rere trimestre, les primes salarials per les certificacions són inferiors a les que s'associen a les habilitats no certificades, Mentre que el valor mitjà de les certificacions de TU ha caigut més d'un 1% en els dos últims anys, el valor de les competències no certificades ha augmentat en una proporció similar. La prima salarial mitjana per a les competències tecnològiques no certificades analitzades per Foote Partners és ara d'alguna cosa més del 9,5% del salari base, mentre que la de les certificacions de TU és del 6,5%.