Com ja va succeir el 2023, les fregidores d'aire han tornat a ser un dels petits electrodomèstics més buscats durant els mesos de l''operació biquini'. La possibilitat que brinden de cuina sense oli i el seu preu (costen menys de 100 euros) sedueixen tots els que volen cuidar la seva línia. Amb tot, abans d'incorporar-ne una a la teva cuina, estaria molt bé que sabessis què és exactament aquest electrodomèstic ara que s'ha fet tan popular.

 

Les va popularitzar Philips

Qui primer les va fabricar en massa, allà per 2010, va ser Philips que les va batejar com Airfryer, la qual cosa es tradueix al nostre idioma per fregidora d'aire, així que és d'aquesta marca comercial primera d'on deriva el nom pel que coneixem aquest electrodomèstic. Encara que per aspecte els aliments que es cuinen en elles són semblants als que surten d'una fregidora o d'una paella, no saben igual, perquè, en fregir amb oli, aquest penetra a l'aliment i agrega sabor i això no succeeix a les fregidores d'aire. Sigui com fos, aquests electrodomèstics permeten cuinar sense greix i garanteixen la textura cruixent habitual dels fregits.

No és una fregidora: és un forn

En realitat, més que fregidores, les fregidores d'aire són més aviat petits forns de convecció portàtils en els quals un dispositiu calefactor proper a la cubeta en la qual dipositem el menjar genera calor i un ventilador fa que l'aire calent circuli per l'interior de l'electrodomèstic a alta velocitat, la qual cosa produeix una capa cruixent gràcies a mecanismes fisicoquímics com la glucosil·lació no enzimàtica de proteïnes, que es també quan fregim o rostim. Malgrat això, la denominació comercial és la que és i, per això, a ningú en el seu seny no se li ocorre|passa entrar en una botiga a demanar un forn de convecció portàtil. Són, a tots els efectes i en la cultura popular, fregidores d'aire.