Què permeten el 5G i l'IA quan es donen la mà? Moltes millores, però en Endesa han decidit fer servir aquesta combinació amb una finalitat molt concreta: optimitzar la seguretat dels treballadors durant les tasques de manteniment de les infraestructures de la xarxa de distribució.

 

Assaig a Barcelona

La primera experiència l'està desenvolupant a Barcelona, des de 2021 i a la subestació Ecogarraf la filial de xarxes de Endesa, E-distribució. Allà, i mitjançant el desplegament ha d'una xarxa privada 5G per explorar les possibilitats que ofereix aquesta tecnologia en el desenvolupament de les xarxes intel·ligents gràcies a la seva capacitat més gran i velocitat en la transmissió de dades. L'assaig català es realitza mentre 24 empreses de set països comunitaris executen experiències similars sota la coordinació d'Enel dins d'un projecte que es denomina Smart5Grid. De moment, l'assaig afecta quatre àmbits d'activitat: la detecció automàtica d'errors a la xarxa; la inspecció remota d'àrees de treball delimitades automàticament; el control de la generació distribuïda per oferir serveis de flexibilitat, i el control d'àrees àmplies en temps real en un escenari transfronterer.

IA

En el cas espanyol, la filial de xarxes de Endesa se centra a utilitzar les possibilitats que ofereixen el 5G i l'IA per prevenir els accidents laborals. En concret, s'han utilitzat les funcionalitats que ambdues presenten per monitorar que els treballadors i eines no s'aproximin al límit de les zones delimitades com segures. Així, el sistema desenvolupat permet avisar els empleats perquè puguin corregir la seva posició i evitar riscos en situacions de potencial perill. Per a això, es crea de forma remota la delimitació volumètrica virtual de la zona de treball mentre la xarxa 5G permet processar les dades al moment oferint una comunicació d'alt rendiment.