Els bessons digitals són models virtuals idèntics a infraestructures, instal·lacions o qualsevol altre tipus d'element present al món real que s'utilitzen per realitzar simulacions, programar tasques preventives, formar el personal o controlar components per millorar l'eficàcia del seu parell físic. L'energètica Endesa, convençuda de la utilitat d'aquestes eines, desplega ara un bessó digital de la seva xarxa de distribució amb una inversió de quaranta milions d'euros.

digital twin portada
 

90.000 quilòmetres de línies aèries

El bessó digital de la xarxa de distribució de Endesa digitalitzarà 90.000 quilòmetres de línies aèries de mitjana i alta tensió, 1.311 subestacions i 144.000 centres de distribució. En el projecte treballen cinquanta equips de professionals adscrits a la companyia que s'exerceixen en CCAA com Aragó, Andalusia, Balears, Canàries, Catalunya i Extremadura. La inversió total és de quaranta milions d'euros. Durant aquest any, l'empresa espera tenir digitalitzat un terç de la seva xarxa i haver executat inversions per valor de 14,2 milions d'euros.

Què s'aconsegueix?

Quan el bessó digital estigui completat, Endesa espera guanyar en eficiència, estalviar costos i solucionar qualsevol tipus d'incidència amb més rapidesa. Gràcies al model, els empleats podran consultar en temps real l'estat de tots els components de la xarxa, realitzar mesuraments mil·limètrics i visualitzar fotos 360è. També es reduirà l'empremta de carboni en evitar desplaçaments. Les avaries, expliquen, es podran predir i en cas d'esdeveniments meteorològics adversos es podran dissenyar plans de recuperació més eficients.