L'agricultura espanyola no és viable sense subvencions europees i, per això, cada vegada més agricultors, segurs que en algun moment els ajuts deixaran d'arribar, exigeixen permisos diversificar les seves fonts d'ingressos. La producció d'energia mitjançant, per exemple, els aprofitaments agrovoltaics és un exemple; però, ara i gràcies a un equip d'investigadors de la Universitat de British Columbia, podrien tenir una alternativa: vendre residus agrícoles a empreses energètiques perquè puguin alimentar amb ells piles de combustible.

1 s2.0 S0960852423002043 ga1 lrg 1200x675
 

De moment, un assaig

Per de sobte, tot és només un assaig però, encara que el rendiment d'aquesta font d'energia és escàs si es compara amb el d'altres sistemes de producció consolidats i també renovables com, per exemple, els desenvolupaments solars o eòlics, els resultats són esperançadors. Almenys, això és el que explica el govern de la Colúmbia Britànica, que recorda que, només allà, el 40% dels residus que arriben als seus abocadors són residus alimentaris.

Triple solució

Fer servir lixiviats i restes de fruita per produir energia atorgaria una font d'ingressos alternativa a molts productors agrícoles que podrien així eliminar d'una manera més rendible excedents o produccions no comercialitzables i, alhora, reduiria la dependència del liti produït en països tercers que té Europa. També, per descomptat, es reduiria el volum de residus que acaba en els abocadors.

Com funciona?

De moment, a la Facultat d'Enginyeria de la British Columbia University només han realitzat assajos amb residus fructícoles que s'utilitzen per alimentar piles de combustible microbianes. En elles, l'energia elèctrica s'obté gràcies a compartiments anaeròbics anòdics en els quals microbis capaços de sobreviure sense oxigen utilitzen la matèria orgànica per convertir-la en energia. En consumir aquests microbis, que són electroactius, la matèria orgànica al compartiment anòdic s'alliberen electrons i protons que es combinen amb oxigen al càtode i produeixen aigua. Així, es genera electricitat d'origen biològic. Cada tipus de fruita, això sí, genera reaccions diferents, però el mecanisme sempre és idèntic: els carbohidrats es degraden en sucres solubles primer i, després, en molècules més petites com l'acetat, que és el que consumin els bacteris electroactius. L'equip d'investigadors treballa perquè la bioconversió sigui més eficaç i s'aconsegueixi un voltatge major.