La ingent activitat editorial desplegada per la Generalitat de Catalunya des del 1931 i fins al 1939 va generar un ampli fons documental que, des d’aquest mes de desembre, ja es pot consultar en línia al web del Catàleg de publicacions de la Generalitat de Catalunya 1931-1939. La tasca de digitalització s’ha desenvolupat durant els darrers dotze mesos.
Més de 700 documents
En total, són més de 700 documents, entre els quals es troben textos del Comissariat de Propaganda, butlletins de les conselleries, publicacions periòdiques i autors com Anna Murià, Carles Riba, Pere Calders, Carles Rahola, Apel·les Mestres, Josep Obiols o Lola Anglada. De la digitalització s’ha encarregat l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat (EADOP) i només un percentatge molt petit dels títols que el componen no s’han pogut localitzar físicament i, en aquests casos, se’n fa constar en el catàleg la referència i les dades disponibles.
Per a què
L’objectiu de la digitalització d’aquestes obres és preservar-les i difondre-les i fer valer la tasca de transformació democràtica, social, econòmica, territorial, cultural i educativa de la Generalitat de Catalunya en el període republicà, reflectida en les seves publicacions oficials. També reivindicar la qualitat i l’afany de progrés, la civilitat i la modernitat que va caracteritzar la producció editorial de la Generalitat i la vigència dels seus plantejaments i continguts. El projecte ha comptat amb la participació de la Biblioteca de Catalunya i l'Arxiu Nacional, del Departament de Cultura, i del Memorial Democràtic, adscrit al Departament de Justícia, Drets i Memòria. A més, l’EADOP ha signat convenis de col·laboració amb el Parlament de Catalunya; el CRAI Biblioteca Pavelló de la República, de la Universitat de Barcelona; la Universitat Ramon Llull (Biblioteca de l’Abadia de Montserrat); l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.