Si l'energia eòlica marina té futur a Espanya aquest, sens dubte, parla en gallec: amb un total de 15 projectes pendents d'autoritzar per part del Ministeri de Transició Ecològica, la CCAA més occidental d'Espanya podria sumar als desenvolupaments ja validats 10,65 MW.

energia eolica marina / Europa Press
 

Empreses implicades

Entre els promotors d'aquests projectes es troben companyies com Repsol, Iberdrola, Capital Energy, Bluefloat juntament amb Sener, Cobra, Ferrovial, Abei Energy o Iberblue Wind amb Amper i Invenergy figuren en la llista dels qui lideren aquesta revolució energètica a Galícia. El desenvolupament d'aquests projectes figura entre objectius establerts en el Full de Ruta de l'Eòlica Marina i les Energies del Mar, així com en l'actualització del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima 2023-2030.

3 GW el 2030

D'aquí a sis anys, el 2030, es pretén assolir fins a 3 GW d'energia eòlica marina i 60 MW d'altres fonts renovables marines. Aquest avenç|avanç no només augmentarà la capacitat energètica del país, sinó que també s'enfocarà en pràctiques sostenibles i en l'harmonització amb altres usos i activitats marines. Per assolir aquests objectius, el Ministeri ha aprovat els Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM), una eina crucial de zonificació que defineix els diferents usos del mar, incloent la producció energètica. Aquests plans contemplen la creació de 19 Zones d'Alt Potencial (ZAP) per a la instal·lació d'aerogeneradors marins, cobrint una superfície de 5.000 quilòmetres quadrats, la qual cosa representa el 0,46% de les aigües territorials espanyoles.