Ericsson i Nokia, dues de les companyies tecnològiques més emblemàtiques d'Europa, han alçat la veu durant la cimera celebrada a Brussel·les sota el lema "Nova Ambició Industrial per a Europa". Ambdues empreses, líders en infraestructures de telecomunicacions i pioneres en tecnologies 5G, van advertir sobre els desafiaments que enfronta Europa en un mercat global cada vegada més competitiu.

En termes de quota de mercat, ambdues companyies són jugadors clau, amb Nokia i Ericsson disputant-se el lideratge en tecnologies de xarxes mòbils al costat juntament amb gegants com Huawei i Qualcomm. Tanmateix, l'avenç d'empreses asiàtiques, impulsades per fortes polítiques de suport governamental, està amenaçant la seva posició al mercat. Europa argumenta, ha de prendre mesures immediates per garantir que no es quedi endarrerida en la carrera tecnològica.

EuropaPress 5332234 cartell nokia tjeerd flickr
EuropaPress 5332234 cartell nokia tjeerd flickr

La cimera a Brussel·les va ser un escenari perfecte per exposar les seves inquietuds. Líders de la indústria i representants governamentals van discutir la necessitat d'una estratègia industrial renovada que prioritzi la innovació i doni suport a les empreses tecnològiques europees davant competidors internacionals.

Mesures urgents i les propostes de Nokia i Ericsson

Ericsson i Nokia han plantejat una sèrie de mesures concretes per contrarestar el declivi de la indústria tecnològica a Europa. Entre les propostes més destacades s'inclouen:

1.Inversió massiva en innovació: Sol·liciten un augment significatiu dels fons públics per a investigació i desenvolupament (I+D), centrats especialment en tecnologies emergents com el 6 G, la intel·ligència artificial i la computació quàntica.

2.Polítiques de subvencions competitives: Igual com els seus competidors asiàtics i nord-americans, Ericsson i Nokia demanden que Europa adopti polítiques de suport financer que els permetin competir en igualtat de condicions.

3.Regulacions favorables al desenvolupament tecnològic: Proposen la simplificació dels processos reguladors per al desplegament d'infraestructures de telecomunicacions, com antenes 5G, que a vegades enfronten restriccions burocràtiques en diferents països europeus.

4.Foment d'una cadena de subministrament local: Ambdues companyies van ressaltar la importància de reduir la dependència de proveïdors externs i promoure la fabricació de components tecnològics dins d'Europa.

Segons els executius de Nokia, aquestes mesures no només garantirien la supervivència de les empreses europees, sinó que també reforçarien la sobirania tecnològica del continent, un aspecte crucial en un món digital cada vegada més interconnectat.

El futur d'Europa i les perspectives de Nokia i Ericsson

Si bé la cimera va marcar un pas important cap a l'articulació d'una estratègia tecnològica europea, les propostes encara necessiten traduir-se en polítiques concretes. En cas de materialitzar-se, Europa podria assegurar la seva posició com a líder global en la pròxima generació de tecnologies.

Per a Nokia i Ericsson, aquesta reunió també va ser una oportunitat per reafirmar el seu compromís amb la innovació. Ambdues companyies es troben en l'avantguarda del desenvolupament de xarxes 5G i estan invertint en la transició cap al 6G, que promet revolucionar la connectivitat en la pròxima dècada.

La reunió a Brussel·les va deixar clar que el futur tecnològic d'Europa està en joc. Sense les mesures necessàries, les empreses europees podrien quedar eclipsades pels seus competidors internacionals. Tanmateix, amb una estratègia industrial ambiciosa i una col·laboració sòlida entre governs i empreses, Nokia i Ericsson podrien no només sobreviure, sinó prosperar com a pilars del lideratge tecnològic global.

Seu d'Ericson
Seu d'Ericsson