Els ciberdelinqüents sotgen de les maneres més insospitades i, a més de les habituals estafes via telèfon o correu electrònic, operen també recorrent a sistemes de pagament electrònics i, per descomptat, convertint eines com el Bluetooth en el Cavall de Troia mitjançant el qual accedeixen els dispositius de les seves víctimes. Aquesta tècnica té fins i tot nom: Bluesnarfing.

Amb bluetooth
 

Què és?

La capacitat d'enllaç mitjançant radiofreqüència de la qual disposen la majoria de dispositius electrònics habituals també implica riscos i els ciberdelinqüents ho saben. El bluesnarfing ho demostra: és un sistema de frau que, aprofitant les vulnerabilitats del Bluetooth, permet a un estafador accedir a a un Smartphone per robar dades sensibles sense que el propietari del dispositiu se n'adoni. Fins i tot, el Banc d'Espanya ha alertat recentment sobre aquesta pràctica que permet als hackers assolir els seus objectius sempre que la connexió Bluetooth del dispositiu víctima estigui activa i el ciberdelinqüent s'ubiqui en un radi de no pas més de quinze metres. Perquè la connexió es produeixi, la víctima ha de permetre l'aparellament de dispositius, però solen disposar d'aplicadors específics que permeten obviar aquest pas.

Es pot evitar

Els telèfons més vulnerables a aquest tipus d'estafes són els més antics o, també, aquells que no tenen el seu programari actualitzat. Així, per evitar-ho, és crucial tenir el programari al dia. Si ets dels que no actualitzen, n'hi ha prou amb mantenir desconnectat el Bluetooth quan no el fas servir o configurar-lo perquè no sigui visible des d'altres dispositius. Per descomptat, mai no s'han d'acceptar sol·licituds de dispositius desconeguts. Com sempre, el sentit comú és la millor vacuna contra els ciberdelictes.