El mercat de la ciberseguretat és, laboralment i a Espanya, un dels més dinàmics el 2024. La demanda de professionals especialitzats no deixa d'incrementar-se i així ho certifica fins i tot LinkedIn: Espanya és el segon país al món en el qual més han augmentat les ofertes d'ocupació vinculades a ciberseguretat durant els últims dotze mesos.
I en altres països?
Per països, només Mèxic ha registrat més increment en vacants l'últim any, un 6,8% davant el 5,5% d'Espanya. Ambdós estan a molta distància de la resta de mercats amb evolució positiva, com l'Índia (2,6%), Països Baixos (2,07%), Austràlia (1,07%), Alemanya (1,03%) i Regne Unit (0,2%). Mentrestant, en USA s'ofereix un 5,4% menys de llocs de treball en ciberseguretat que fa un any, a Singapur un 4,9% menys i a França un 4,5% menys també. En perspectiva trianual, els augments més importants en el nombre de vacants s'han produït al Brasil i Alemanya, que ofereixen ara un 11% de llocs més que el 2021. La ciberseguretat ocupa avui el 0,74% de la força de treball a Espanya però copa el 2,75% de les ofertes d'ocupació en LinkedIn. Té, a més, capacitat per créixer fins a aconseguir que els seus especialistes representin l'1,09% de tots els treballadors espanyols.
Les raons
Part d'aquesta demanda de talent s'explica perquè a Espanya es treballa la ciberseguretat global. Segons Guillermo Hernandez Olivan, director de ciberseguretat i operacions a Capgemini, a aquest impuls ha contribuït el creixement d'empreses que ofereixen serveis i suport 'near/off-shore en projectes internacionals. Segons la seva opinió, Espanya podria convertir-se en un dels líders mundials de talent en ciberseguretat en els propers anys "gràcies a l'interès creixent dels joves, formats i/o aturats, la conversió de perfils tecnològics, i al continu interès pel sector". La ciberseguretat és una àrea exigent que requereix un nivell alt de formació: el 99,7% de les ofertes de les empreses requereix tenir títol universitari i el 26,13% demana certificacions addicionals.