La tasca didàctica impulsada des de la UE i altres organismes ha fet que la majoria de la població sàpiga perfectament què és l'economia verda, però existeixen economies de més colors com, per exemple, la blava, que té al mitjà marí com a protagonista i pretén, expliquen els seus impulsors "fomentar un nou sistema d'intercanvis allunyat del concepte d'un sol ús contínuament els recursos que ens ofereix la naturalesa". El concepte no és nou, a més, data de 1994, l'any en què l'economista belga Gunter Pauli va publicar La Economía Azul, en el qual detallava els principis d'un sistema que es destaca com un mètode de producció i intercanvis en el qual el medi ambient i els ecosistemes es respecten.

port de Cartagena / Europa Press

 

L'exemple de Quebec

Un dels millors exemples de posada en pràctica d'aquesta teoria és la regió canadenca de Quebec, que ha estat visitada aquest mes passat de juny per una delegació de la Generalitat de Catalunya i del Port de Barcelona per activar projectes conjunts i aliances. Així, el viatge permet conèixer nous mètodes de pesca sostenible i gestió responsable del litoral La delegació catalana va visitar el Port de Halifax (Nova Escòcia) i el seu centre d'innovació, The Pier, centrat en el desenvolupament de solucions logístiques. A més, el grup visita també el Centre for Ocean Ventures an Enterpreneurship, que acull seixanta empreses tecnològiques. També forma part de la visita Montreal, la que es considera capital mundial de l'IA aplicada a l'economia blava. A Barcelona, s'estima que entorn del 5% del PIB de la ciutat derivaria d'activitats vinculades a l'economia blava.

La definició del Banc Mundial

La definició del Banc Mundial és clara: l'economia blava és aquella que implica un ús sostenible dels recursos oceànics per al creixement econòmic, la millora dels mitjans de vida i l'ocupació, mentre es preserva la salut de l'ecosistema." Així, l'economia blava enfoca d'una manera diferent el desenvolupament econòmic, l'emprenedoria sostenible i les innovació. Alguns d'aquests fonaments es basen en les lleis de la física, la idea de fer més amb menys, d'unir riquesa amb diversitat, veure els residus com a recursos i, en definitiva, la simbiosi de tot el sistema a nivell global. Serà blau el futur del litoral català?