No ho diu qualsevol: ho explica Onfido, proveïdor de sistemes de verificació d'identitat que, al seu últim informe revela dades inquietants: l'ús d'eines d'IA per perpetrar suplantacions d'identitat en l'àmbit digital s'ha multiplicat per cinc i, a més, el 85% dels fraus vinculats a identitat a Espanya tenen a veure amb falsificacions del DNI. Després, i a molta distància, apareixen els passaports (7%) i els permisos de residència (7%). No són, això sí, els fraus més abundants i coexisteixen amb altres estafes més clàssiques.
Segueixen els fraus tradicionals
En paral·lel, els fraus menys sofisticats també van continuar augmentant, ja que els ciberdelinqüents prioritzen la quantitat sobre la qualitat i busquen el mínim esforç i la màxima recompensa mitjançant el llançament simultani de múltiples atacs, tot això gràcies a l'ampliació de l'accés a eines automatitzades basades en intel·ligència artificial. Per això, els fraus que impliquen documents d'identitat coexisteixen i coexistiran amb el phishing o les anomenades spam.
Què es pot fer?
Ser previngut i recordar que cap oferta que sembli massa bona per ser real no sol ser certa i que ni els organismes públics ni les empreses de serveis no acostumen a sol·licitar còpies de documents d'identitat oficials via SMS o correu electrònic. Davant de qualsevol sospita de robatori d'identitat, és imprescindible comunicar-ho a les autoritats perquè, si és necessari, anul·lin el document sobre el qual existeixen dubtes i n'emetin un de nou.