Ho indica Deel, empresa global de RRHH i gestió de nòmines al seu informe anual Tech Migration: Espanya és la principal destinació per al talent tecnològic a Europa. Darrere, hi ha la Gran Bretanya i el Canadà i Espanya atreu principalment treballadors procedents d'Itàlia, França, Alemanya i Polònia. A més, la destinació preferida pels treballadors britànics del sector que decideixen abandonar el seu país.

Contractes de 2023 endavant a 120 països

L'informe analitza milers de contractes creats a partir de 2023 a més de 120 països del món. Segons les dades de l'empresa, el 27% dels treballadors contractats a través de Deel el 2023 treballen fora dels seus països d'origen, el que representa una tendència de creixement davant l'any anterior (25%). Segons les dades de l'informe, els treballadors qualificats que resideixen fora del seu país d'origen exerceixen rols relacionats amb el desenvolupament de programari, producte i vendes.

Els actius d'Espanya com a destinació

La riquesa cultural, el seu clima temperat, l'enfocament acollidor, el cost de vida relativament barat i la facilitat de mobilitat per a ciutadans europeus gràcies a l'espai Schengen fan d'Espanya la destinació perfecta per a treballadors tecnològics. A més, un règim de visats que s'adapta a la creixent tendència de feina a distància i la introducció del popular visat per a nòmades digitals d'Espanya el 2023 ha impulsat encara més el seu atractiu, especialment a causa dels seus singulars règims fiscals, com la Llei Beckham.

Visats

Tanmateix, aquesta sobtada afluència de treballadors tecnològics ha provocat retards d'1 a 3 mesos en els serveis administratius espanyols i en la tramitació de visats. De fet, Espanya es posiciona com el setè país del món amb més demanda de visats per darrere dels Estats Units, Emirats Àrabs, els Països Baixos, França, la Gran Bretanya i Singapur. Els Estats Units mantenen el seu atractiu per a l'elit tecnològica malgrat les més dures barreres migratòries, l'agitació interna i els acomiadaments.

La nova reforma del Reglament d'Estrangeria anunciada el passat 28 de desembre a Espanya pretén simplificar i flexibilitzar els tràmits i reforçar la protecció dels drets de les persones migrants, la qual cosa preveu un increment en la demanda de visats. El salari mínim interprofessional a Espanya ha augmentat a 1.134 euros, la qual cosa afectarà els requisits financers, ja que el visat per a nòmades digitals exigeix ara un salari anual de 31.752 euros. Amb tot, en aquestes xifres hi ha un problema: evidencien que Espanya no és capaç de cobrir amb personal autòcton la demanda de treballadors del seu sector TIC.