L'orografia de la península, envoltada d'aigües molt profundes a escassa distància de la costa, llasta el desenvolupament de parcs eòlics marins tradicionals (sustentats en fonamentacions), però no impossibilita treballar amb un altre model d'explotacions: els parcs eòlics flotants. A Espanya hi ha ja 15 projectes d'aquest tipus segons informa l'Associació Empresarial Eòlica, la patronal del sector.

Molí Eòlic Flotant
Molí Eòlic Flotant

Pendents de permisos

Es tracta, en tots els casos, de projectes que es troben en les seves fases inicials i estan pendents, entre altres tràmits, de finalitzar els terminis preceptius de consulta pública, però les empreses necessiten un suport més decidit del Ministeri, que no ha aprovat encara una regulació que es necessita i arribarà, com molt aviat, el 2023. Si no és així, les previsions del sector, que espera tenir actius els primers parcs eòlics flotants el 2029, es frustraran. Per a 2.030, Espanya necessita produir entre 1 i 3 gigawatts mitjançant parcs solars flotants si volem veure complert el que es fixa en el full de ruta que va traçar l'any passat el Ministeri de Transició Ecològica.

Seriosa alternativa

Els parcs eòlics flotants permeten a les promotores allunyar-se de les platges i reduir l'impacte paisatgístic mentre possibiliten desenvolupaments de més envergadura i més productius, ja que, mar endins, els vents són més forts i aptes per a la generació elèctrica. Dels 15 projectes comptabilitzats, cap no disposa encara d'estudi d'impacte ambiental (el tràmit s'emprèn després de la consulta pública) i, encara que es dona per fet que no tots els projectes s'executaran, la xifra demostra que l'eòlica flotant és the next big thing si parlem d'energia i som a Espanya.