Els japonesos disposen de satèl·lits sostenibles fabricats en fusta i alumini i Espanya, més en concret l'empresa basca Added Value Solutions, també disposa d'un. Es tracta del LUR 1 i està s'ha llançat a l'espai aquest mes d'agost (dia 17) gràcies al Coet Space X d'Elon Musk.
Tres anys de feina
El LUR 1 pesa 57 quilos, s'ha dissenyat al Parc Tecnològic de Miñano (Àlaba) i orbitarà a 500 km de la Terra per capturar imatges d'alta definició que permetran estudiar el litoral del País Basc, monitorar rius o plagues i optimitzar la distribució de cultius. És, per si mateix, una peça més de la revolució tecnològica que està vivint l'agricultura, però té un avantatge: inclou un dispositiu que facilitarà la seva recuperació quan la missió per a la qual ha estat creat acabi. Aquest dispositiu, denominat MICE és un agafador que permet capturar l'enginy mentre orbita i traslladar-lo a l'atmosfera perquè es desintegri.
Escombraries espacials
Aquest tipus de mecanismes permeten lluitar de manera eficaç contra un problema, el de les escombraries espacials, que és avui ja molt seriós: després de més de 60 anys de carrera|cursa espacial, la quantitat de restes de satèl·lits en desús i altres artefactes espacials que orbita entorn de la Terra creix cada any. Desenvolupar el LUR 1 ha costat vuit milions d'euros (un 40% són fons públics) i l'empresa que l'ha dissenyat (AVS) procedeix d'Eibar, un dels centres de la indústria basca de fabricació de béns d'equip. AVS no és una nouvinguda a la indústria aeroespacial ja que el 2020 va participar en el desenvolupament dels equips inclosos en el rover Perseverance.