A l'Índia porten anys fent-ho i als Estats Units, després d'una primera i reeixida experiència ara en desenvolupament a Arizona (canal Level Top, gestionat per la comunitat de nadius americans del riu Gila) estan decidits a procedir de la mateixa manera: col·locaran panells solars sobre els canals de reg o les antigues vies fluvials de transport en desús.
Què s'aconsegueix?
La primera experiència d'aquest tipus està desenvolupant-se a Arizona i; més en concret, al territori de la comunitat índia del riu Gila; ha que col·locar plaques solars sobre la làmina d'aigua d'un canal permet preservar millor l'aigua de l'evaporació i generar energia elèctrica renovable que s'utilitzarà per proveir instal·lacions de reg. Allà, i mitjançant una inversió de gairebé set milions de dòlars, s'està creant una infraestructura que s'espera abast 1 MW de potència. Alhora, el govern nord-americà contempla actuacions similars sobre altres canals d'Arizona i, també, en infraestructures similars de Califòrnia, Oregon i Utah. La inversió prevista s'acostarà als 25 milions d'euros. Si tots els projectes es completen, la Universitat de Califòrnia calcula que s'estalviaran uns 240.000 milions de litres d'aigua gràcies a la menor evaporació i que la capacitat de generació solar s'ampliarà en 13 GW.
L'exemple indi
A l'Índia, en concret en regions com Gujarat, les plaques solars s'han instal·lat sobre diferents trams de canals i l'èxit de l'experiència fa que els projectes d'aquest tipus s'hagin multiplicat al subcontinent. Podríem veure a mitjà termini experiències similars sobre, per exemple el Canal de Castella o el Canal d'Aragó i Catalunya?