Si preguntes al teu voltant a persones de tota edat i condició sobre el que és un hashtag, hi haurà una bona proporció dels enquestats que no sabran com definir-ho. Tanmateix, si els qüestiones sobre si han escoltat alguna vegada el terme, la gran majoria respondrà afirmativament.

Què és un hashtag

El hashtag, també conegut com a etiqueta, és una manera d'afegir metadades a un contingut que es publica en xarxes socials, de tal manera que gràcies a ell sigui més fàcil de trobar, seguir i entendre alguna cosa tant per part de les persones com de les plataformes de xarxes socials.

Un hashtag comença amb el símbol # i va seguit d'una paraula o diverses paraules sense espais entre elles. Per exemple: #tecnologia o #novestecnologies.

Cal tenir en compte que les etiquetes no distingeixen entre majúscules i minúscules, per la qual cosa escriure #novestecnologies és el mateix que #NovesTecnologias. Així mateix, és igual si es posen titlles a les etiquetes o no. Així, #tecnologies val igual que #tecnologies.

Per què utilitzar hashtags

Si utilitzes hashtags populars quan escrius una publicació, augmentes l'audiència potencial, ja que els usuaris d'una xarxa social podran arribar als teus escrits escrivint l'etiqueta al cercador.

És una manera d'agregar les teves pròpies publicacions a una història existent. Si hi ha una història que és tendència a Twitter i vols aportar una resposta, pots utilitzar l'etiqueta perquè les persones que segueixin aquesta història també vegin la teva contribució a la tendència o el debat.

Els hashtags faciliten que les xarxes socials categoritzin les seves actualitzacions i això les fa més visibles per a les seves funcions de cerca. Per exemple, en agregar l'etiqueta #iphone en un tweet, li indiques a Twitter que el teu tuit és sobre l’iPhone. Això significa que apareixerà en els resultats de recerca quan els usuaris busquin iPhone a Twitter. Les etiquetes provoquen que s'augmenti la participació en les xarxes socials.

Etiqueta rosa

Com crear els teus propis hashtags

Pots crear les seves pròpies etiquetes afegint el símbol del coixí (#) i les paraules que vulguis –sempre que no deixis espais entre elles. Per exemple, pots crear l'etiqueta #iphonedaurat si Apple anuncia que el seu pròxim mòbil serà de color daurat. Una etiqueta es converteix en tendència quan un gran nombre de persones l'utilitza a les seves publicacions i si es converteix en tendència, es començarà a parlar cada vegada sobre l'assumpte de manera exponencial.

Per això, les empreses l'utilitzen a les xarxes socials, ja que provoquen d'una manera bastant senzilla que es puguin comunicar amb els seus clients i que es formi una conversa al voltant de l'assumpte que triïn.

Twitter va ser la primera plataforma en utilitzar etiquetes el 2007 i la que més profit a tret a les etiquetes, però també s'utilitzen molt a Instagram. Diversos estudis han anat mostrant amb el pas del temps que els tuits amb etiquetes reben més retuits, clics i respostes que els que van sense etiquetes.

Així com en Twitter el nombre habitual d'etiquetes se sol acostar als dos per tuit, a Instagram la mitjana camina pels deu. Encara que el màxim d'etiquetes per publicació que permet Instagram sigui de fins a 30 etiquetes. I és que a Instagram les temàtiques de les fotos són molt buscades a través d'aquestes útils etiquetes que són les etiquetes.