Dependre d'altres per al subministrament de productes bàsics és mal negoci, com vam poder comprovar durant la pandèmia, però a Europa sembla que no escarmentem: la Unió Europea ha importat més de 19 milions de tones de cereals durant la primera meitat de la campanya 2022/23 (juliol-desembre). Aquesta xifra duplica el volum adquirit en països tercers durant en el mateix període de la campanya anterior, segons la Comissió Europea.

Cada vegada en produïm menys
I si comprem fora és perquè, a casa, produïm menys: els 292,5 milions de la campanya passada s'han quedat aquesta vegada en 266,5; gairebé un 10% menys. I el que menys es produeix és blat de moro, ja que passem dels 73,16 milions de tones de la campanya anterior als 52,09 de l'actual. És, de fet, gairebé un 30% menys. El més cridaner és que, malgrat la Guerra, encara seguim important molt cereal d'Ucraïna, país del qual han arribat 6 milions de tones de blat de moro, que representen el 44,7% del total. El primer proveïdor europeu d'aquest cereal és el Brasil, a qui comprem 6,4 milions de tones.
I el blat?
Doncs hem importat des d'Ucraïna 2,44 milions de tones, la qual cosa suposa un 64,4% del total que comprem a països de fora de la UE. A Ucraïna, li comprem també unes 600.000 tones d'ordi i, per això, és el primer proveïdor europeu d'aquests dos cereals. Si algú creia que la guerra que mantenen Ucraïna i Rússia anava a suposar algun avantatge per als nostres agricultors, s'equivocava.