El xifratge d'extrem a extrem s'ha convertit ja en un sine qua non per a totes les plataformes de missatgeria instantània. Els usuaris, que consideren així protegides les seves converses per compromeses que siguin, van acollir amb satisfacció la seva generalització fa uns anys, però pocs van ser els qui es van preguntar per què, de sobte i sense cap contrapartida, tots els operadors de sistemes de missatgeria instantània oferien aquesta garantia de confidencialitat. Guanyaven alguna cosa amb això? Sí: aconseguien no haver de preocupar-se per la possibilitat que alguna de les converses desenvolupades a les plataformes es vinculés a la comissió d'algun tipus de delicte. Amb el xifratge, per a les companyies resultava del tot impossible monitorar converses per detectar qualsevol infracció.

Logo WhatsApp

 

Europol

Sobre aquest particular acaba de manifestar-se Europol que, mitjançant un comunicat conjunt subscrit per diferents dels seus membres, sol·licita els gestors d'aquestes plataformes que "prenguin mesurades" per "garantir la seguretat pública" en elles. El xifratge d'extrem a extrem no només impedeix a les companyies d'exercir controls sobre el que succeeix en les seves plataformes, sinó que complica extraordinàriament la tasca policial a l'hora d'obtenir evidències en les seves investigacions que puguin utilitzar-se per lluitar contra delictes de qualsevol tipus.

Aquest mateix mes

La declaració data, en concret, d'aquest 18 d'abril i segueix una reunió que els membres d'Europol van fer a Londres. Catherine de Bolle, la directora executiva d'Europol, així resumia les demandes de l'organització que lidera: "Les nostres llars s'estan tornant més perilloses que els nostres carrers a mesura que el crim avança online. Per mantenir fora de perill la nostra societat i les nostres persones, necessitem que aquest entorn digital també sigui segur. Les empreses de tecnologia tenen la responsabilitat social de desenvolupar un entorn més segur on les forces de l'ordre i la justícia puguin fer el seu treball|feina. Si la policia perd la capacitat de recopilar proves, la nostra societat no podrà protegir les persones perquè no es converteixin en víctimes del delicte". La polèmica està servida i la dicotomia és l'habitual: tornen a obligar el ciutadà a escollir entre llibertat o seguretat. Realment és necessari fer-ho?