El phishing és l'enviament fraudulent de correus electrònics sota l'aparença d'una empresa de renom amb l'objectiu que les víctimes del frau comparteixin informació personal, com contrasenyes i dades de targetes de crèdit.

Amb aproximadament 3.800 milions d'usuaris de correu electrònic a tot el món, no sorprèn que els que utilitzen el phishing com a via per estafar, vegin el correu electrònic com un objectiu fàcil. Per a ells, és només qüestió de números. Com més persones intentin estafar, major serà la probabilitat que la seva dedicació sigui recompensada.

Els usuaris de correu electrònic estan lluny d'estar protegits dels atacs de phishing. Al cap i a la fi, una adreça d'email és una de les dades més fàcils d'obtenir per a qualsevol. A més, el phishing és un mitjà de vida molt lucratiu per als estafadors perquè funciona seguint els instints bàsics de les persones.

Com prevenir el phishing

Cada vegada que rebis un correu electrònic, investiga la destinació final de cada enllaç. El fet que un link sembli un enllaç normal no significa que la seva destinació sigui autèntica. Per saber si un enllaç és real, col·loca el ratolí sobre ell i observa la destinació del link a la cantonada inferior esquerra del teu navegador. Aquesta serà la veritable destinació, independentment del que digui el text.

Has d'anar amb compte amb els enllaços escurçats. Els estafadors són com camaleons. Saben com emmascarar les seves tàctiques assemblant-se a accions amb què els consumidors ja estan familiaritzats, i entre elles hi ha la d'escurçar enllaços. Cal anar amb compte amb els enllaços curts i cada vegada que tinguis la temptació de fer clic en un d'ells, sigues prudent abans de clicar, ja que podrien conduir a una pàgina de destí falsa.

Cal prendre els terminis urgents amb escepticisme. Cap empresa seriosa no et sol·licitarà les teves dades personals per correu electrònic. Si veus un missatge que intenta que duguis a terme una acció urgent que impliqui que enviïs informació personal alguna. Si creus que una empresa de confiança ho fa, no dubtis a posar-te en contacte per telèfon amb ella i pregunta sobre això abans de fer res que et pugui posar en un compromís. Quan es tracta de les teves dades, és millor prevenir que lamentar.

Alguns llocs web comencen amb http: i altres amb https:. Aquesta "s" en aquest últim cas significa assegurança i mostra una petita icona de cadenat al costat. Aquests llocs web són els més segurs per navegar i comprar. Fia't d'aquests webs segurs sempre que sigui possible.

Encara que no et vingui de gust prendre sempre la molèstia, canvia les teves contrasenyes amb freqüència. Si no vols haver de recordar-les, hi ha plataformes disponibles que pots utilitzar per crear contrasenyes segures i emmagatzemar-les, com LastPass, per exemple. Són serveis que funcionen molt bé i que són fiables per mantenir les dades segures.

Acostuma't a configurar l'autenticació en dos passos. Molts serveis d'Internet ofereixen aquesta possibilitat com una capa addicional de seguretat. Aprofita aquesta opció sempre que sigui possible perquè ningú més no pugui iniciar cap sessió fent-se passar per tu.