Fa mesos que ho anuncien i, finalment, aquest 20 de novembre tindran l'oportunitat d'aprovar-ho al Parlament Europeu. Ses senyories els diputats tindran que pronunciar-se en la sessió plenària prevista per als dies 20,21, 22 i 23 de novembre sobre el text que la Comissió Europea va presentar el passat 1 de novembre plantejant que els fabricants de mòbils intel·ligents tinguin l'obligació de dissenyar terminals que es puguin reparar de manera assequible. La norma, si s'aprova, afectarà també tablets i ordinadors portàtils.
Què canvia?
En el text que es vota aquest mes es fixa l'obligatorietat d'augmentar la disponibilitat de peces de recanvi a preus assequibles, la prohibició de qualsevol maquinari, programari o tècnica contractual que impedeixi la reparació independent i, també, l'obligació de no impedir l'ús de peces de recanvi de segona mà o compatibles en la reparació.
Residus
Segons la Comissió, l'eliminació prematura de béns de consum viables genera 261 milions de tones d'emissions equivalents de CO2, utilitza 30 milions de tones de recursos i dona lloc a 35 milions de tones de residus a la UE cada any. Des de Back Market, empresa especialitzada en productes tencológicos recondicionats esperen que la norma s'aprova:
"Obligar els fabricants que els seus productes siguin reparables és una mesura especialment poderosa per augmentar la protecció del consumidor i la comprensió de l'impacte mediambiental de la tecnologia. Que s'acabin de regular els mòbils i les tablets ens alegra molt. Però és només un pas, encara que important, cap a una normativa més precisa i ambiciosa. Obligar els fabricants a oferir solucions de reparació, donar als reparadors independents accés a les peces de recanvi i prohibir les pràctiques de reparació antiindependents són essencials per accelerar l'adopció d'un consum sostenible. Això és el que esperem de la votació de la directiva de foment de la reparació." comenta Marie Castelli, responsable d'assumptes públics de Back Market.