En Mad Max 3 (Més Enllà de la Cúpula del Tro) la ciutat que controlava Tina Turner funcionava gràcies a energia extreta de les dejeccions porcines, principi no massa allunyat de la filosofia que és subjacent rere el desenvolupament de la indústria del biogàs. La pel·lícula, que data de 1985 (any en què de la revolució verda, l'electrificació i l'escalfament global no parlava gairebé ningú) segur que forma part de la memòria cinematogràfica d'un grup d'investigadors de la Universitat d'Illinois que, en lloc d'amb dejeccions porcines, treballen amb fems bovins per extreure d'ell energia. Hi ha, tanmateix, una diferència amb el que feia Tina Turner: en lloc de produir metà, fabriquen hidrogen. Ho fan, en concret, a partir d'aigua i sense més energia pel mig que l'obtinguda a partir de plaques fotovoltaiques i la crema de biomassa elaborada amb tifes de vaca i altres subproductes agrícoles. Gràcies a aquest sistema, els seus electrolitzadors consumeixen un 600% menys d'energia que els convencionals.
Procés
El procés d'electròlisi, que divideix l'aigua en hidrogen i oxigen, sol generalment dependre de combustibles fòssils, però aquest grup d'enginyers nord-americans ha aconseguit disminuir el voltatge necessari per a la divisió de l'aigua mitjançant la introducció d'una font de carboni en la reacció, encara que aquests mètodes tradicionals solen utilitzar carbó o químics costosos, alliberant diòxid de carboni com a subproducte.
Biocarbó
L'equip ha modificat aquest procés per utilitzar biomassa procedent de productes de rebuig comuns. En barrejar àcid sulfúric amb rebutjos agrícoles, rebutjos animals o aigües residuals, creen una substància semblant a unes farinetes anomenades biocarbó, riques en carboni. Van experimentar amb diferents tipus de biocarbó fets de closques de canya de sucre, residus de cànem, residus de paper i fems de vaca. Totes les varietats van reduir l'energia necessària per convertir l'aigua en hidrogen, però n'hi havia una que funcionava millor: la que incloïa fems bovins. La demanda d'energia era sis vegades menor. Serà veritat això que l'agricultura, a més de proporcionar-nos aliments, ens proporcionarà bona part de l'energia que necessitem?