Has visitat aquest estiu alguna fira d'una ciutat o poble en festes? Si és així, pot ser que t'hagis trobat amb una novetat: la confusa mescladissa de cançons, tonades i reclams publicitaris de viva veu que és des de fa dècades característica d'aquests improvisats recintes s'està substituint per una altra cosa: per un fil musical comú que comparteixen totes les atraccions i tómboles instal·lades.
Com funciona?
El sistema és senzill: un camió equipat amb un ordinador i un equip d'emissió per radiofreqüència que sol contractar l'ajuntament de la localitat que acull la fira o, també, l'associació que agrupa els firaires, ofereix durant tots els dies de la fira un senyal sonor 24 hores que, mitjançant la preceptiva connexió wifi, tots els firaires poden reproduir en les seves atraccions. Així, el tradicional guirigall dissonant i caòtic que caracteritzava a aquests recintes es converteix en un fil musical harmònic els decibels del qual de poden regular. A Barbastre (Osca), que celebra entre aquests 4 i 8 de desembre les seves Festes, s'ha utilitzat el sistema aquest any. Abans, altres localitats com Mèrida, Aracena, Còrdova, Valladolid o el Port de Santa María l'havien utilitzat ja.
Control
La instal·lació d'aquests sistemes comporta avantatges evidents per a les persones que resideixen als voltants dels recintes firals i veuen alterat el seu descans pels excessius decibels i, també, per a persones amb algun tipus de trastorn de l'espectre autista que, fins ara, evitaven aquests recintes. Ara, en funció de la seva condició i necessitats, poden arribar a programar visites més tranquil·les, ja que el sistema permet, fins i tot, reservar hores amb música atenuada per a aquests col·lectius o, també, per al dels grans. Perquè el sistema funcioni bé, és imprescindible l'acord amb tots els firaires, ja que si un només incompleix l'acordat i no sintonitza als seus equips el fil musical, el caos sonor habitual torna. Estem davant del futur de les Fires?