Pot el vidre d'una finestra convertir-se en un panell solar? Els alumnes de l'Escola Politècnica Federal de Lausana creuen que sí: acaben de millorar un tipus especial de cel·les fotovoltaiques denominades Graetzel capaces de convertir en energia llum procedent de tot l'espectre visible que, mitjançant l'ús d'un tint elaborat amb molècules fotosensibles, poden imprimir-se en làmines aptes per ser col·locades sobre qualsevol superfície.

 

Baix cost

La nova tecnologia converteix qualsevol superfície plana (des del finestral d'una casa, al vidre|cristall d'un cotxe o la pantalla d'un portàtil) en una eina per generar electricitat. Les làmines fotosensibles que s'apliquen (són adherents) sobre aquestes (i d'altres) superfícies s'imprimeixen mitjançant tècniques convencionals d'impressió per rotllos, la qual cosa abarateix costos. Amb el seu projecte, els investigadors de la Politècnica de Lausana han estat capaços de superar els problemes d'estabilitat que plantejaven els electròlits líquids, que es congelen a baixes temperatures i generen danys irreparables als plafons|panells que els inclouen. Ara, en utilitzar dues molècules de tint fotosensibilizador (àcid hidrocámico i diòxid de titani) han aconseguit superar aquesta dificultat.

Més eficiència

Les cèl·lules fotovoltaiques resultants aconsegueixen una eficiència de conversió d'energia superior al 30% en una àmplia gamma d'intensitats de llum ambiental. Superen, de fet, les xifres dels sistemes fotovoltaics convencionals. Ara, només falta passar a la fase de producció.