El musclo zebra, el cargol poma, el mosquit tigre, la cotorra argentina, el julivert gegant o el visó americà són algunes de les espècies invasores més comunes a Catalunya. Altres com la vespa asiàtica o la papallona del boix, han arribat recentment i han causat importants danys ecològics. Durant els últims deu anys, fins a 21 espècies invasores s'han instal·lat amb nosaltres.

A Catalunya viuen avui exemplars de fins a 1.678 espècies exòtiques identificades. D'elles, 198 han aconseguit establir-se i, per això, es consideren espècies invasores. Entre 2012 i 2021, s'han registrat 638 espècies exòtiques i, d'aquestes, 21 són invasores, segons indica el projecte EXOCAT, que realitza el seu seguiment.

 

Quan parlem d'espècie invasora?

Les vies d'entrada de les espècies exòtiques són múltiples i inclouen, per exemple, el comerç marítim, les granges de visons, la jardineria o la pesca esportiva. Amb tot, per ser considerada invasora, un especiï ha de tenir un potencial d'expansió acreditat i un impacte negatiu sobre espècies animals autòctones o sobre els humans.

Les regions més poblades, les que concentren el risc

L'increment d'espècies exòtiques més gran|important es concentra en tota la línia litoral catalana i, també, en alguns sectors de l'interior com el Bages i Osona, del nord (àrea de Girona) i del Sud (àrea del Baix Ebre). Es tracta, en tots els casos, d'àrees metropolitanes, zones de litoral o espais densament poblats en els quals el moviment de persones i animals és intens i continuat.