No plou com cal i determinades situacions conseqüència d'aquesta situació d'escassetat de precipitacions compliquen la feina dels agricultors; però la falta d'aigua no sempre té a veure amb el règim de pluges: segons Daniel González, professor del Màster en Gestió Ambiental de les Organitzacions a la Universitat de La Rioja, "entre el 30 i el 35% de l'aigua que es fa servir per proveir als regadius es perd en les infraestructures de reg", que no estan prou ben dissenyades o no reben el manteniment necessari.
Com es pot solucionar?
De la situació és conscient també el Ministerior de Transició Ecològica, que admet que les pèrdues no només es donen en els regadius, sinó també en els sistemes d'abastament urbà. En situacions d'abundància d'aigua aquestes pèrdues no suposen un problema, però en moments d'escassetat, fan imprescindibles "solucions urgents i planificació".
Reutilitzar
Part dels fons europeus Next Generation es dedicaran, entre altres inversions, a digitalitzar i modernitzar els sistemes de reg. Es busca evitar fugues i, també, avançar en la reutilització de l'aigua, ja que existeixen mecanismes tecnològics suficients per permetre-ho, explica el mateix Daniel González. Avui, un 62% de l'aigua regenerada es fa servir per a usos agrícoles. L'agricultura de precisió, els sensors, l'IA i, també, una cosa tan òbvia com una "comptabilitat i auditoria" sistemàtica dels recursos hídrics són les eines que s'han d'utilitzar. Ens posem a això o continuem lamentant-nos per unes condicions climatològiques que sembla no canviaran ben aviat? Potser és hora de modernitzar xarxes i optimitzar sistemes.