L'auge dels nous perfils professionals que poden treballar en remot i que desitgen moure's de lloc cada cert temps sense perdre qualitat de vida obliga al sector immobiliari a articular noves respostes. Una d'elles és el flex living.

muntatge habitatge panoramica

 

Què és?

El flex living (de l'anglès "habitatge flexible") és una nova manera de llogar habitatges que s'adapta a les necessitats i preferències de cada persona. Es tracta d'un model d'allotjament flexible que ofereix serveis, comoditat i comunitat als llogaters sense compromisos a llarg termini. Així, el flex living es configura com una tendència en creixement a les grans ciutats, on la demanda d'habitatge és alta i l'oferta és escassa o poc assequible. Són, en definitiva, espais nous en els quals instal·lar-se per uns mesos i amb què poder connectar de veritat amb la comunitat local i les dinàmiques de la ciutat. "Això canvia la casuística: no es busca una cosa ràpida, sinó quelcom que aporti" explica Vicente Nicolás Tudón, CEO de Muppy, start-up especialitzada a Flex-Living, que ofereix allotjaments de mitja i llarga estada a Madrid, Barcelona, València, Alacant i Màlaga. Actualment compta amb una cartera de 600 habitacions valorada en més de 100 milions d'euros, i una comunitat de més de 4.000 persones.

El contrapunt del turisme

El flex living, a més, ajuda a combatre la turismofòbia, ja que és just el contrari al turisme de masses que atropella els habitants de les ciutats, ja que promou estades més llargues en les quals els llogaters|inquilins connecten amb negocis locals. Són una solució perfecta per als nòmades digitals, que poden integrar-se a la ciutat que visiten de forma senzilla i àgil. "No es tracta d'acabar|eliminar amb els habitatges dels residents habituals sinó de donar-li un ús a aquelles que estan disponibles de la forma més sostenible i respectuosa amb la ciutat possible. Nosaltres restaurem els apartaments, tenim un equip d'arquitectes i dissenyadors que fan de cada apartament un lloc acollidor i a més comptem|expliquem amb nombrosos acords amb aliats locals per afavorir aquest 'win-win' amb cada visita" explica Tudón.

Per què els nòmades digitals són una solució i no un problema?

Els nòmades digitals avui poden triar on i com viure. Aquest factor, pres com a oportunitat, també pot suposar una empenta per al desenvolupament econòmic de les ciutats (o de les zones rurals) i per a les connexions culturals: professionals treballant i vivint com autòctons molt ràpid i entrant en les dinàmiques de les ciutats sense imposar les seves, sinó convivint i compartint. "Busco flexibilitat però també arribar a cases que estiguin completament equipades, amb bon disseny, en ubicacions bones amb neteja inclosa i altres comoditats. Com un hotel però podent tenir la sensació de casa i podent cuinar-me sense tenir l'obligació de sortir a menjar o fora. I si a més em donen accés a conèixer gent, compartir i generar noves amistats, ja complet, em despreocupo i em facilita la vida" explica Nuria, UX designer freelance. El flex living és la seva resposta i Muppy, al costat d'altres empreses pioneres, ho ofereixen.