El veganisme, ja sigui per convicció o moda, és una forma de vida que cada vegada abracen més persones i, en resposta a aquesta tendència, els experts en tecnologia dels aliments desenvolupen productes adaptats a les exigències d'aquests nous públics cada vegada més nombrosos. Un dels últims que s'ha desenvolupat és el formatge vegà.
Des de Barcelona
Els responsables d'aquest desenvolupament són els promotors de l'empresa emergent Väcka, que disposa a Barcelona d'un laboratori propi i d'un restaurant en el qual es poden degustar aquests, com poc, sorprenents productes que s'elaboren a partir de fruita seca, fongs i ferments naturals. Darrere de Väcka és una parella, formada per l'argentina Ana Luz Sanz i el francès Maxime Boniface que, el 2012, van decidir deixar de consumir aliments d'origen animal i, en no trobar alternatives al formatge (un dels seus aliments preferits) van decidir desenvolupar ells mateixos una alternativa vegana a aquest producte.
Com ho fan?
Fan servir llets d'origen vegetal elaborades amb ametlles, anacards o altra fruita seca, ferments naturals i fongs, encara que últimament han desenvolupat un nou producte, el Pumpkin Cheddar, que està fet amb un 60% de carbassa i pot untar-se. A curt termini, estan fins i tot plantejant-se deixar de treballar amb fruita seca i utilitzar altres productes, expliquen, que tinguin menor impacte en el medi ambient. Des del web El Comidista, opinaven fa res sobre els seus productes i asseguraven que no tenen res a veure amb els ja tristament clàssics "engruts ultraprocessats que es venen als supermercats amb l'etiqueta vegan" i afirmaven que, sense gaires dificultats, els productes de Väcka aguantarien el tipus en una taula de formatges i fins en un tast a cegues. Els mateixos responsables de Väcka t'ho expliquen en aquest vídeo. Tot és provar-lo, clar.