Gràcies a les aplicacions de missatgeria mòbil, els nostres telèfons es poden arribar a convertir en un autèntic reposador d'imatges de molt diversa procedència. Si ets dels que (com la majoria de la població) té dificultats per diferenciar entre una imatge autèntica i una altra de modificada, aquest article t'interessa.

Encara que la majoria de les imatges que compartim mitjançant aplicacions com WhatsApp són mems, el cert és que la indústria de creació de fake news se serveix d'aquest costum tan arrelada de compartir qualsevol contingut que ens trobem per davant per créixer i difondre falòrnies. Tanmateix, amb les mesures que t'aconsellarem avui seràs capaç de diferenciar el gra de la palla en la qual cosa es refereix a imatges falses d'internet.

Fes una recerca inversa utilitzant Google Imatges

Una excel·lent manera d'esbrinar si una foto és original o es tracta d'un muntatge és aprofitar les capacitats de Google com a rastrejador d'imatges i realitzar una recerca inversa per imatges. Aquesta recerca podem fer-la introduint l'adreça web on és allotjada la imatge que volem comprovar o pujant-la directament al web de Google imatges.

Aquest mètode pot ser utilitzat tant des d'un ordinador com des d'un telèfon amb Android, un iPhone o un iPad. Fer una recerca d'aquesta manera és senzill des d'un ordinador: tan sols has d'anar a images.google.com i buscar una imatge. A continuació fes clic en l'opció 'Buscar per imatge' marcada amb la icona d'una càmera fotogràfica, i punxa en 'Pujar una imatge' Selecciona una imatge de l'ordinador i puja-la.

Google imágenes
Google Imatges

Recorda que també pots arrossegar la imatge i pujar-la al quadre de cerca per fer el mateix procés.

A més, Google Imatges també permet investigar imatges allotjades en qualsevol pàgina web. Per fer-ho tan sols necessitem conèixer l'adreça web en la qual es troba allotjada la imatge en qüestió i copiar la seva url (per copiar l'URL, fes clic amb el botó dret en la imatge) una vegada a Google Imatges, enganxa aquesta adreça en el quadre de text i fes clic en 'Buscar per imatge'.

Un mètode més senzill, una drecera, per realitzar aquest mateix procés consisteix a fer clic amb el botó dret en la imatge que volem buscar i polsar l'opció 'Buscar imatge a Google' i se'ns mostraran els resultats d'aquesta recerca a una pestanya nova.

Tant en dispositius mòbils amb Android com aquells amb iOS la recerca d'imatges a Google es duu a terme a través de Google Lens i podem rastrejar tant imatges allotjades a internet com aquelles que hem descarregat al nostre dispositiu.

Per fer-ho amb aquelles fotos allotjades al web tan sols cal mantenir polsada la imatge i tocar després l'opció 'Buscar amb Google Lens'. A partir d'aquesta acció podrem buscar aquesta imatge o part d'ella seleccionant tan sols la zona que ens interessi.

Busca imatges amb un cercador especialitzat

TinEye és una eina molt útil per fer recerca inversa d'imatges a internet. Va néixer com a arxiu informatiu d'imatges, però és ja un potent detector d'imatges modificades o utilitzades sense permís dels seus autors. Mitjançant aquest servei en pots buscar per imatge tant pujant la imatge als seus servidors com copiant i enganxant l'url de la foto a investigar o usant el sempre útil mètode d'arrossegar l'imatge. Els seus creadors prometen que el seu sistema indexa 54.700 milions d'imatges.

TinEye
TinEye

TinEye, que també compta amb extensions per a navegadors com Chrome, Firefox, Edge i Opera, ofereix uns resultats de recerca molt detallats que ens faciliten de manera decisiva l'organització i filtrat del contingut que necessitem. En aquest sentit, inclou recerca per col·leccions, excel·lent per conèixer l'autoria d'un creador i ens diu fins i tot quines imatges ja no estan disponibles al web.

Per la teva seguretat, has de saber que TinEye mai no permetrà que la imatge pujada als seus servidors per desencadenar la recerca sigui visible per a tercers. L'aplicació no utilitza noms d'imatges ni les metadades associades a ella, per la qual cosa ningú no pot trobar cap resultat que contingui aquesta imatge, llevat que ja existeixi una còpia d'aquesta.

TinEye
TinEye

Analitzar les metadades d'una imatge

Les metadades d'una imatge, les dades de les dades, ens permeten conèixer molts detalls interessants de la mateixa com la seva procedència, resolució, qualitat, origen i altres informacions molt interessants que poden arribar a determinar si és original o ha estat modificada abans que hagi arribat a les teves mans.

Per sort, existeixen a la nostra disposició un bon grapat d'eines que ens ajuden a visualitzar les metadades de qualsevol imatge. ExtractMetadata o Visor de Metadades, per exemple, és una d'elles. Aquesta eina online admet gairebé tots els formats d'imatge. Altres com Get-Metadata o Metapicz, encara més especialitzada en imatges, ofereixen funcions similars.

Tan sols has de pujar la imatge (o indicar el seu allotjament online) de la qual vulguis conèixer tota la seva informació associada i podràs conèixer dades com la càmera amb què es va prendre, el lloc on es va prendre gràcies a localització GPS i la informació XMP, EXIF i ICC.