Determinats col·lectius ecologistes han instal·lat la població en una dicotomia endimoniada: cal escollir entre cultius o plaques solars i això, en territoris com Catalunya, on la sensibilitat a favor dels petits agricultors està a flor de pell com demostra l'èxit de la pel·lícula de Carla Simón Alcarràs, és suïcida: fa res, el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, animava a Pere Aragonès, el president de la Generalitat, a desplegar d'una vegada les renovables ja que, a data d'avui, més del 50% de l'energia que es consumi a Catalunya procedeix d'unes centrals nuclears (Ascó I, Vandellòs II i Ascó II) que tenen data de tancament. Des de França, precisament un grup d'agricultors, mostra el camí: el la regió de l'Alt Saona, molt a prop de Suïssa i en ple Franco Condado, han sabut combinar desenvolupaments solés i cultius de cereals en una mateixa parcel·la.

Amance
Amance

Complexos agrovoltaics

L'experiència es desenvolupa a Amance, una comuna de 700 habitants en qui l'escassa activitat econòmica és de tipus agrícola. Allà, de la mà de la companyia d'energia solar TSE, s'han instal·lat 5.500 panells solars sobre un camp de cereals sense afectar els cultius de forma negativa. Instal·lats penjats de cables que se sustenten en pals que permeten situar-los a prou altura com per no impedir el pas de maquinària agrícola i, també, bascular-los perquè el sol i la pluja continuïn arribant als cultius, els panells solars de TSE produeixen prou energia per a 1.350 persones, més del doble dels habitants que té avui Amance, el primer poble agrovoltaic del Franco Condado.

No fa falta elegir

De moment, els plafons s'han instal·lat només en una de les explotacions agrícoles del municipi i s'espera connectar-los a la xarxa al desembre. La seva presència, a més d'oferir una nova font d'ingressos als agricultors, converteix la localitat en energèticament autosuficient i preserva als cultius de les calamarsades.